Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg-bv’s bestormen samen de markt

MAARSSEN - Vijftien private dochterondernemingen van ziekenhuizen gaan hun producten gezamenlijk aanbieden bij zorgverzekeraars. Ook richten de zorg-BV’s dit voorjaar een belangenvereniging op.

Volgens initiatiefnemer Jos Dijkers, directeur van VieCurie Vitaal in Venlo, is het voor het eerst dat partijen in de curatieve zorg gezamenlijk de zorgverzekeraars tegemoet treden. Die samenwerking is volgens Dijkers nodig om als marktpartij serieus genomen te worden. “Als regionale aanbieder ben je een te kleine speler. We zijn in het verleden regelmatig afgeserveerd door grote zorgverzekeraars, omdat we voor bepaalde diensten geen landelijke dekking konden garanderen.”

Gezamelijke bieding

Afgelopen najaar hebben de vijftien commerciële ziekenhuisdochters al collectief onderhandeld met Univé-VGZ-IZA over het aanbieden van een gezondheidscheck. Hoewel het contract naar een andere partij ging, willen de vijftien nu ook met andere producten die niet in het basispakket zitten de landelijke markt op. “We mogen dan niet gelijk spekkoper zijn, maar die gezamenlijke bieding smaakt naar meer”, aldus Dijkers.

Lobby

Daarnaast willen de vijftien hun informele netwerk omzetten in een officiële belangenvereniging. De initiatiefnemers willen daarmee het uitwisselen van kennis en ervaringen bevorderen. Indien nodig wil de belangenvereniging ook een lobby in Den Haag opzetten om zo de belangen van private ziekenhuisondernemingen over het voetlicht te brengen. Dijkers acht de samenwerking niet strijdig met marktwerking. “In zekere zin ben je elkaars concurrenten, maar door de geografische spreiding zit je niet zo snel in elkaars vaarwater.” (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.