Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg depressieve patiënt kan vijf keer effectiever

Redacteur Zorg+Welzijn
De zorg van huisartsen voor mensen die lijden aan een depressie kan vijf keer effectiever door te werken met een nieuw model: 'collaborative care' Intensieve samenwerking tussen huisarts en andere hulpverleners is het devies. Dat concludeert onderzoeker Klaas Huijbregts, die op 8 april promoveert bij VU medisch centrum in Amsterdam.
Zorg depressieve patiënt kan vijf keer effectiever
Foto: ANP Roos Koole

In het nieuwe samenwerkingsmodel staat een caremanger centraal in de zorg aan mensen met een depressie. Dat kan bijvoorbeeld een verpleegkundige, maatschappelijk werker of een psycholoog zijn. De caramanger houdt de voortgang van de behandeling in de gaten en biedt kortdurende gesprekstherapie aan de patiënt. Op deze manier kunnen, aldus onderzoeker Klaas Huijbregts, veel patiënten in de eerste lijn effectief behandeld worden en zal de druk op de gespecialiseerde en duurdere tweedelijns ggz kunnen afnemen.

Effectiviteit

Het ‘collaborative care model’ komt uit de Verenigde Staten. Huijbregts toont in zijn promotieonderzoek aan dat door het hanteren van het model de zorg vijf keer effectiever wordt ten opzichte van de huidige huisartsenzorg voor depressieve patiënten. Depressie zal volgens deskundigen over niet al te lange tijd – na hart- en vaatziekten – de aandoening met de hoogste maatschappelijke kosten zijn.

Lichamelijke klachten

De huisarts houdt binnen het collaborative care model de regie, maar wordt daarbij geholpen door een zogeheten caremanager. In het model is de psychiater verder gemakkelijk bereikbaar voor overleg, waardoor veel patiënten in de eerste lijn effectief behandeld kunnen worden. Een aandachtspunt is volgens Huijbregts de rol die lichamelijke klachten vaak spelen bij depressie, zoals vermoeidheid, pijn, of darmklachten. De groep met lichamelijke klachten profiteert, evenals bij de gebruikelijke zorg, minder van collaborative care.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.