Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorg gematigd positief over rechts kabinet

Mark van Dorresteijn
Op de stelling of een rechts kabinet een zegen voor de zorg is, reageert iets minder dan de helft (43 procent) van de 623 bezoekers van Zorgvisie.nl instemmend. Diverse zorginstanties reageren gematigd positief.
Zorg gematigd positief over rechts kabinet

Met de vorming van het kabinet VVD-CDA met gedoogsteun van de PVV voor de deur, vroeg Zorgvisie naast bezoekers van haar website, enkele organisaties om hun mening. Beroepsorganisatie V&VN laat weten dat zij niet rouwig is om de komst van dat kabinet. Verzekeraar UVIT stelt zich eveneens positief op. Werkgeversorganisatie ActiZ vindt vooral dat het nieuwe kabinet dringend keuzes moet maken. Alle partijen houden een slag om de arm en zijn benieuwd hoe de partijbeloftes uitpakken voor de zorg.

Stijgende zorgvraag

“De politieke partijen zijn voor de verkiezingen door V&VN langs de Zorgmeetlat gelegd en de programma’s van de VVD, het CDA en de PVV scoren ruim voldoende op de meetlat”, stelt een woordvoerder. De partijprogramma’s scoren volgens de beroepsorganisatie goed op het gebied van instroom, taakherschikking en behoud van verpleegkundigen en verzorgenden. “Voorlopig wachten we af welke van de voornemens concreet in het regeerakkoord terechtkomen en wat dit minderheidskabinet weet te realiseren.” V&VN stelt ook kritische vragen of het aankomende kabinet de ingrijpende voorstellen die nodig zijn om de stijgende zorgvraag en de aankomende tekorten op de arbeidsmarkt op te vangen, voortvarend aanpakt. “Bezuinigingen op de zorg hebben immers al snel hun effect op de patiëntenzorg en daarmee op het werk van verpleegkundigen en verzorgenden.”

Marktwerking

Verzekeraar UVIT laat weten dat zij voorstander is van de doorontwikkeling van het huidige zorgstelsel op basis van marktwerking, zoals beoogd door VVD en CDA. “Dat uitgangspunt ondersteunen wij volledig, al blijft natuurlijk de vraag hoe dat uiteindelijk uitonderhandeld wordt met de PVV. Verder zijn we wel benieuwd hoe de drie partijen de beoogde bezuinigingen gaan realiseren, en hoe ze langetermijnbelangen zullen afwegen tegen de mogelijkheid om op korte termijn besparingen te boeken. Met andere woorden, de vraag is of er niet ‘penny-wise, pound-foolish’ bezuinigd zal worden.”

Keuzes maken

Werkgeversorganisatie ActiZ laat weten geen politieke voorkeur te hebben. “Paars, groen of bruin, dat maakt ons niet uit. Wij vinden het vooral belangrijk dat het nieuwe kabinet keuzes maakt. De kaasschaafmethode werkt niet langer, de rek is eruit. Meer bezuinigen gaat ten koste van de kwaliteit. Het nieuwe kabinet moet daarom werkgevers ruimte geven om te ondernemen en te innoveren.” ActiZ stelt verder dat de cliënt meer regie moet krijgen. “Keuzevrijheid voor de cliënt is waar we voor staan met maximale verantwoordelijkheid en eigen regie. Van belang is dat het uitgangspunt ‘wie zijn eigen regie nemen kan, doet dat’ uitgangspunt wordt in de verdere uitwerking van het stelsel.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Patiëntenorganisaties ontevreden over kabinetsplannen

Demissionair kabinet gaat flink besparen op zorg

Zorgpartijen ongelukkig over val kabinet

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

1 REACTIE

  1. Beetje ongelukkig gekozen kleuren, van de werkgeversorganisatie ActiZ, als typering van de politieke kleur van een toekomstig kabinet: “Paars, groen of bruin, dat maakt ons niet uit”. De laatste kleur roept bij mij toch bepaalde associaties op.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.