Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg mag extra rekenen voor service’

Mark van Dorresteijn
Zorginstellingen mogen patiënten extra kosten in rekening brengen voor service. Dat zegt demissionair minister Klink in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven.
‘Zorg mag extra rekenen voor service’

Het gebruik van telefoon, televisie en internet mag apart bij de patiënt in rekening worden gebracht. Deze kosten worden niet door de ziektekostenverzekering of de AWBZ gedekt. Van Gerven had Klink vragen gesteld naar aanleiding van een artikel in de Consumentengids.

Extra diensten

De Consumentenbond signaleert dat ziekenhuizen ieder voor zich bepalen welke diensten zij in rekening brengen bij patiënten. Volgens de bond zijn bijvoorbeeld alle diensten bij het Alysis Ziekenhuis in Arnhem gratis. Het Martini Ziekenhuis in Groningen brengt daarentegen 96,60 euro in rekening voor televisie, internet en telefoonaansluiting bij twee weken verblijf. De bond wijst tevens op de verschillende parkeertarieven die rond en bij ziekenhuizen worden gehanteerd.

Niet alleen ziekenhuizen

De minister wijst erop dat niet alleen ziekenhuizen geld mogen vragen voor de extra diensten. “Ik ben van mening dat, net als bij de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, er voor instellingen vrijheid moet zijn aanvullende diensten en producten te bieden”, zo schrijft Klink de Kamer. Ook in het verpleeg- en verzorgingshuis en in de gehandicapteninstellingen mogen dus extra diensten apart bij de patiënt in rekening worden gebracht. Cliënten moeten daarbij wel van tevoren weten hoeveel de kosten zijn. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Mystery guests testen service in OLVG

Verpleeghuizen bieden steeds meer extraatjes

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.