Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg moet meer brandoefeningen doen’

Mark van Dorresteijn
Een op de drie werknemers in ziekenhuizen en verpleeghuizen vreest dat bij een brand niet iedereen veilig uit het gebouw kan komen. Zij weten niet hoe ze moeten handelen in geval van brand. Dat meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting op basis van een enquête onder 840 medewerkers.

Volgens 42 procent van de 420 ondervraagde ziekenhuismedewerkers is het afgelopen jaar bij hun instelling geen ontruimingsoefening gedaan. Bij de 420 verpleeghuismedewerkers kwam een percentage van 34 procent uit de bus.

Brandoefeningen

Voorzitter René Hagen van de Stichting Nationale Brandpreventieweek noemt het alarmerend dat er te weinig wordt geoefend. Patiënten en cliënten zijn juist afhankelijk van mensen die weten hoe te handelen bij brand, aldus Hagen. De komende weken wordt campagne gevoerd om instellingen te wijzen op het belang van brandoefeningen.

Brandveiligheid

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen wijst erop dat het onderzoek is gebaseerd op de beleving van werknemers. “Het is de vraag of dat ook de realiteit is”, zegt een woordvoerder. Volgens hem is voor brandveiligheid en -preventie de laatste jaren juist steeds meer aandacht gekomen bij ziekenhuizen. (ANP)

Lees ook:

Groot brandveiligheidsonderzoek in de ggz

GGZ-patiënt zwaargewond bij brand in Emmen

Bewoners terug na brand in tehuis

Ziekenhuizen zijn laks met veiligheid

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.