Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg psychische stoornissen moet persoonlijker’

Redacteur Zorgvisie
Een nieuw onderzoeksprogramma moet psychische stoornissen voorkomen, effectief oplossen en herstel bevorderen. Dat stellen de makers van de ‘onderzoeksagenda ggz’, die vandaag wordt aangeboden aan minister Schippers.
Verdrietig400.jpg
Fotolia.

De onderzoeksagenda is opgesteld door cliënten en naasten, onderzoekers en het LPGGz, de NIP, P3NL, V&Vn, GGZ Nederland en de NVvP. Zij stellen dat er de afgelopen jaren veel kennis is opgedaan over de psychische gezondheidszorg, die nu moet worden verwerkt in een wetenschappelijk onderzoeksprogramma dat tien jaar zal lopen. Dat programma kan zorgen voor minder psychische ziektes, een snellere en betere behandeling van cliënten en meer aandacht voor herstel, een beweging die al een tijd is ingezet in de ggz. De instellingen kiezen voor een persoonlijke aanpak die per cliënt verschilt, waardoor stoornissen niet alleen eerder kunnen worden opgespoord, maar ook eerder kunnen worden behandeld.

Psychische stoornissen opsoren
De opstellers vinden dat de hoeveelheid geld die wordt besteed aan onderzoek naar psychische ziektes niet klopt in verhouding met het aantal cliënten met een stoornis. ‘Voor vooruitgang en structurele verbetering van de psychische zorg en behoud van mentale gesteldheid van Nederlanders, is wetenschappelijk onderzoek van onschatbare waarde’, zegt Iris Sommers van de NVvP. ‘Als we psychische stoornissen eerder opsporen en sneller en beter kunnen behandelen, verhogen we de kwaliteit van leven van cliënten en hun naasten en versterken we hun positie en regie.’ Het programma wordt gefinancierd door het ministerie van VWS en uitgevoerd door ZonMw.

(Bron: ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.