Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg screent slecht op zedenverleden

Driekwart van de mensen die vorig jaar aan de slag zijn gegaan in de zorg is niet gevraagd om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van eigen onderzoek. De VOG is in het leven geroepen om te zorgen dat zedendelinquenten uit de sector worden geweerd.

Als werkgevers nalaten een VOG te vragen, kan dat ertoe leiden dat zedendelinquenten aan het werk gaan met kwetsbare groepen als kinderen.

Niet nodig

De NVZ vereniging van ziekenhuizen vindt het verplicht stellen van een VOG-verklaring overbodig. “Als iemand niet deugt, zou dat in de opleiding al tot uiting moeten komen. Bovendien gaan we ook uit van goed vertrouwen in onze sector’’, zegt woordvoerster Marije Hulsbosch in het AD.

Stijging

Uit het jaarbericht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat het aantal meldingen van seksuele intimidatie in de zorg toe neemt. Van 114 meldingen in 2005 naar 137 meldingen in 2006. De bescherming van cliënten is het best verankerd in instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg en het minst in de ouderenzorg en ziekenhuizen. In vergelijking met andere sectoren is het aantal meldingen van seksueel misbruik in de gehandicaptenzorg het hoogst. Veel van deze meldingen betreffen grensoverschrijdend gedrag tussen cliënten onderling. (Algemeen Dagblad/IGZ)

Zedenovertredingen in de zorg

2002: Een huisarts in Rijswijk krijgt een half jaar cel voor het misbruiken van tien kinderen in de leeftijd van 1,5 tot 11 jaar oud. Hij was in 1985 ook al eens veroordeeld.

2002: De rechter acht arts Jur V. schuldig aan verkrachting en ontucht. Na het misbruik was hij aan de slag gegaan als forensisch arts bij de GGD, waar men niets van zijn verleden wist. Ze ontsloegen hem toen dat duidelijk werd.

2007: De 30-jarige verpleegkundige Sybren de J. wordt ontslagen in het Ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom wegens seksuele intimidatie. De J. gaat daarna aan de slag als uitzendkracht in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.

Lees ook:

Intieme ic-broeder krijgt nieuwe kans

Websites:

De NVZ vereniging van ziekenhuizen

Artikel Algemeen Dagblad

Bekijk hier het aanvraagformulier voor de VOG

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.