Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg vergeet milieu

Zorginstellingen doen onvoldoende om het milieu te sparen. Voor zover ze wel maatregelen nemen, is het vaak een verplicht nummer. Dat constateren verschillende deskundigen in het augustusnummer van ZorgVisie-magazine.

“Het bedrijfsleven profileert zich tegenwoordig met duurzaam ondernemen, maar in de zorg zie je dat nog niet”, stelt milieucoördinator Arjan Wolsink van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. “Milieubeleid in instellingen beperkt zich veelal tot het plichtmatig handhaven van de wettelijke kaders.”

Weinig prioriteit

“De aandacht voor milieu kan beter”, vindt ook Kees Zandijk van DWA Installatie- en energieadvies in Bodegraven. “Ik heb de indruk dat het weinig prioriteit heeft bij het management.”

Houding

Wolsink vindt het typerend dat steeds meer ziekenhuizen geen nieuwe milieumanagers meer aanstellen, terwijl de zittende milieucoördinatoren te veel taken hebben. Voorzitter van het internationale kennisnetwerk Healthcare without Harm Gavin ten Tusscher deelt de analyse, maar kan begrip opbrengen voor de houding van zorginstellingen.

Vrijblijvend

“De meeste ziekenhuizen moeten alles op alles zetten om de deur open te houden, dus staan ze niet te springen om te investeren in dingen die niet absoluut noodzakelijk zijn.” Naar voorbeeld van Zweden en Noorwegen pleit Ten Tusscher voor een actievere rol van de overheid. Die zou niet alleen meer middelen beschikbaar moeten stellen, maar ook een einde moeten maken aan de vrijblijvende regels op milieugebied. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.