Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg verwacht groei in 2017

Na jaren van bezuinigingen en beperkte economische groei verwachten zorginstellingen voor 2017 weer meer financiële ruimte. Ten opzichte van vorig jaar is een duidelijke omslag te zien met betrekking tot de groeiperspectieven. Meer dan tweederde van de zorginstellingen verwacht dat de omzet komend jaar gelijk blijft of zal stijgen, terwijl in 2015 64 procent nog een daling verwachtte. Dit blijkt uit de Financiële Zorgthermometer.
thermometerfotolia400.jpg
Foto: fotolia

Dankzij de verbeterde economische vooruitzichten en het uitblijven van 500 miljoen aan bezuinigingen op de langdurige zorg, verwacht de sector volgend jaar groei te zien. De Financiële Zorgthermometer toetst ieder kwartaal het financieel sentiment in de zorgsector. De groei-index, gebaseerd op de verwachtingen ten aanzien van reële omzet, laat dit kwartaal een sterk positieve trend zien. Ziekenhuizen en instellingen in de gehandicaptensector denken voor het eerst sinds jaren dat hun reële omzet de komende periode gaat stijgen. Dit vooruitzicht komt overeen met de verwachtingen ten aanzien van de contracteerruimte bij de zorginkoop voor 2017. Van de respondenten werkzaam in ziekenhuizen denkt 56 procent komend jaar meer ruimte te krijgen van zijn of haar verzekeraars. In de gehandicaptenzorg is dit met een percentage van 34 procent aanzienlijk lager, maar in vergelijking met vorig jaar is ook hier een duidelijke omslag te zien. In 2015 verwachtte 66 procent van de respondenten werkzaam in de gehandicaptenzorg namelijk een daling, terwijl dit nu nog maar 19 procent is. Het sentiment in deze sectoren is duidelijk gekanteld.

Ruimte per verzekeraar
Zorginstellingen hebben uiteenlopende verwachtingen wat betreft de geboden ruimte per zorgverzekeraar. Instellingen actief in de langdurige zorg verwachten van Zilveren Kruis een gemiddeld tarief te ontvangen dat circa 1 procent hoger ligt dan het gemiddelde van Menzis. Menzis bespaart hierdoor circa 20 miljoen euro. Zorgverzekeraars CZ en VGZ bevinden zich hier tussen. Menzis kent tevens in de curatieve sector een stringenter financieel inkoopbeleid. Daar staat tegenover dat volgens de ondervraagden, Menzis het meest stuurt op kwaliteit. De financials verwachten met VGZ het snelt de contracten te ondertekenen.

HEAD
De Financiële Zorgthermometer is gebaseerd op onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd door Finance Ideas onder de ruim negenhonderd leden van HEAD, de vereniging van financiële deskundigen in de zorgsector. Aan het meest recente onderzoek, dat plaats heeft gevonden in mei 2016, hebben 149 financials van verschillende zorginstellingen deelgenomen. Het is de eenentwintigste keer dat het onderzoek is uitgevoerd.
Bekijk hieronder de Financiële Zorgthermometer:

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.