Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgboeren weren collega’s zonder keurmerk

Zorgboeren die in 2011 geen keurmerk hebben, worden geroyeerd door hun regionale afdelingen. Ook krijgen ze geen vermelding meer op de landelijke website zorgboeren.nl. Dat meldt de Volkskrant.
Zorgboeren weren collega’s zonder keurmerk

De zorgboerenbranche hoopt met de keurmerken misstanden en fraude uit te bannen. Woordvoerder Jan Nijland van de overkoepelende stichting Landbouw en Zorg meldt in de Volkskrant dat zorgboeren zonder keurmerk in de toekomst mogelijk niet meer bekostigd worden door de overheid. Maar eerst wordt het zelfreinigend vermogen van de snelgroeiende branche aangesproken. “De afspraak is dat wijzelf de kwaliteit bepalen en laten controleren.” Tot nu hebben slechts 130 boeren van de ongeveer duizend zorgboerderijen een keurmerk aangevraagd.

Keurmerk

Om aan het keurmerk te voldoen, moeten boeren hun activiteiten in de landbouw combineren met zorg aan mensen met een beperking. “Het kopen van een boerderij en mensen opvangen, is niet genoeg om jezelf zorgboer te mogen noemen.”

Kleinschalig wonen

Momenteel vallen kleinschalige particuliere woonvormen op het platteland ook onder de zorgboerderijen. Juist bij twee instellingen in die eerste categorie werden onlangs grote misstanden geconstateerd.

Zorg onder de maat

In woongroep Diogenes in Zuidlaren en bij Tootas in het Achterhoekse Keijenborg bleek de zorg aan gehandicapten en verslaafden zwaar onder de maat. Twee ouderparen ontdekten dat hun kinderen in Zuidlaren werden gestraft, gedrogeerd en/of geïsoleerd. Drie ouderparen hebben aangifte gedaan tegen de eigenaar van Tootas, omdat hij geld zou achterhouden dat bedoeld is voor dagbesteding.

Kwaliteit

De problemen hebben de stichting Landbouw en Zorg ertoe aangezet haast te maken met het kwaliteitskeurmerk. Nijland denkt dat daarmee het kaf van het koren zal worden gescheiden en dat er zo’n zeshonderd zorgboeren overblijven. Het grootste deel van deze boeren biedt gehandicapten dagbesteding op hun boerderij. Bij slechts enkele tientallen gaat het om 24-uursopvang.

Inspectie

Het grootste manco van de sector is dat iedereen zorgboer kan worden. Er zijn geen diploma’s nodig en zorgboerderijen worden door geen instantie gecontroleerd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg grijpt pas in bij klachten.

Vergunningstelsel

Maar ook dan kan de woonvorm niet worden gesloten, blijkt uit het voorbeeld van Diogenes. De SP eist daarom een vergunningenstelsel voor zorgboerderijen. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer en de verantwoordelijke minister Klink vinden vergunningen slechts papieren waarborgen, bleek tijdens een spoeddebat in april. Parlement en minister geven de voorkeur aan een kwaliteitskeurmerk van onderaf. Volgens Nijland is dat voldoende voor boeren die alleen dagbesteding bieden. Vooral omdat een onafhankelijke instantie de zorgboer controleert. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Kwaliteit zorgboerderijen moet verbeteren

Patiëntenorganisatie ongerust over zorgboerderijen

Plannen voor zorgboerderij voor allochtonen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.