Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgcoöperatie Nederland wil vastgoed niet kwijt

Redactie Zorgvisie
Ggz-aanbieder Symfora Groep wil zorgvastgoed kopen dat door samenwerkingsverband Zorgcoöperatie Nederland beheerd wordt. Zorgcoöperatie Nederland wil de gebouwen van waaruit Symfora zorg levert echter niet verkopen.
Zorgcoöperatie Nederland wil vastgoed niet kwijt

Het vastgoedbedrijf van Zorgcoöperatie Nederland De Open Ankh – beheert al tachtig jaar het zorgvastgoed van door haar opgerichte zorginstellingen. De coöperatie beheert het vastgoed voor haar leden om voor hen voordelen in rendement en ontwikkeling te realiseren. Een van de leden was het zorgbedrijf Zon en Schild. In 1994 is Zon en Schild, nu Symfora Groep, verzelfstandigd. Sinds die tijd huurt Symfora vastgoed van De Open Ankh. Nu Zorgcoöperatie Nederland bezig is een nieuw vastgoedbedrijf op poten te zetten, onder de naam ‘Stichting beheer Zorgvastgoed’, wil Symfora het vastgoed dat zij huurt kopen.

Zorgvastgoed

“Ze willen kopen voor een gereduceerde prijs”, zegt bestuurder Hans Hoek van Zorgcoöperatie Nederland. “Terwijl het wettelijk zo geregeld is dat zorgvastgoed conform de marktprijs verkocht wordt. Wij zijn niet bereid te verkopen, vanwege de synergievoordelen en de spreiding van risico’s voor onze huurders. Symfora vecht die opstelling aan.” Bestuurder Maria Buijen van Symfora Groep laat weten dat zij zich nog beraadt op de situatie tussen haar organisatie en Zorgcoöperatie Nederland. Zij wil zich eerst beter verdiepen in het dossier alvorens in Zorgvisie te reageren.

Symfora verbouwt

Vanaf half augustus 2008 is de Symfora Groep op haar locatie in Almere, De Meregaard, aan het bouwen en verbouwen. Het bestaande gebouw zal worden uitgebouwd met nieuwe gebouwdelen en een tweede etage. Tussen de Veluwedreef en het bestaande pand komt een nieuwe kliniek. De verwachte opleverdatum is oktober 2009.

Commercieel vastgoedbedrijf

Zorgcoöperatie Nederland schrijft op haar website dat het voornemens is om met een succesvol commercieel vastgoedbedrijf in zee te gaan. Het nieuwe vastgoedbedrijf ‘Stichting beheer Zorgvastgoed’ zou samen met deze partij worden opgericht. Deze samenwerking met een particulier bedrijf is inmiddels van de baan. “Wij dachten in eerste instantie dat we een andere partij met kennis van de vastgoedwereld nodig hadden”, zegt Hoek. “Inmiddels zijn we er over uit dat we die kennis zelf in huis moeten hebben. De Stichting beheer Zorgvastgoed moet voor honderd procent van Zorgcoöperatie Nederland zijn. Zij werkt voor onze leden en voor voormalige instellingen uit het werkverband.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Vastgoedbranche richt zich op zorg

Kabinet ondersteunt bouw zorgsector

Stephan Peijnenburg bestuurder bij Zorgcoöperatie Nederland

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.