Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstellingen beter voorbereid op rampen

Zorginstellingen zijn beter voorbereid op rampen dan een paar jaar geleden. Ruim negentig procent oefent op de taken bij rampen en crises. Dit concludeert Nivel na onderzoek.

“Er wordt vooral geoefend op flitsrampen, zoals de vuurwerkramp en de vliegramp in de Bijlmer”, concludeert Nivel-onderzoeker Joris IJzermans. “Op chemische rampen, overstromingen of een pandemie wordt minder geoefend dan verstandig is. Alleen de GGD oefent bijvoorbeeld op de uitbraak van een grieppandemie.” Ziekenhuizen oefenen vooral intern, ambulancediensten en bureaus voor geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR) oefenen vaker multidisciplinair. Regionaal maken zorgverleners afspraken en evalueren ze de oefeningen. Als belangrijke knelpunten worden genoemd: gebrek aan geld, tijd, draagvlak, capaciteit en het optreden van communicatieproblemen.

Miljoenen voor zorginstellingen

Na de laatste rampen in Nederland en de terroristische aanslagen in de VS, Spanje en Engeland is het bewustzijn gegroeid dat acute spoedeisende medische hulpverlening een gedegen voorbereiding vergt. De regering en de ministeries van VWS en Binnenlandse Zaken hebben de Wet op de Veiligheidsregio’s aangeboden aan de Tweede Kamer. In deze wet is vastgelegd dat zorginstellingen specifiek voorbereid moeten zijn op rampen en crises. Om de voorbereiding te optimaliseren stelt het ministerie van VWS vanaf 2008 tien miljoen euro per jaar beschikbaar.

Rampenplannen

Voor het onderzoek nam het Nivel meer dan tweehonderd uitgebreide, telefonische interviews af bij hoofden van ambulancevoorzieningen en meldkamers, traumacentra, GGD en GHOR-bureaus, ziekenhuisafdelingen Spoedeisende Hulp en bij crisiscoördinatoren in ziekenhuizen. Ook werd gesproken met vertegenwoordigers van koepel- en brancheorganisaties. Naast de interviews werden rampenplannen en jaarverslagen bestudeerd. (Nivel)

Lees ook:

Bijrol voor ziekenhuizen in rampenhulpverlening

“Wij willen goed voorbereid zijn op grote calamiteiten”

GHOR mist kennis bij chemische ramp

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.