Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstellingen onderschatten fiscale risico’s

Redacteur Zorgvisie
Zorginstellingen hebben structureel te weinig aandacht voor fiscale risico’s. Maar ook de kansen die er op dit gebied zijn zien ze lang niet altijd. Dat blijkt uit onderzoek van BDO onder ruim 80 zorg- en welzijnsinstellingen.
Crisiszorg-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Meer dan de helft van de onderzochte instellingen heeft geen fiscaal beleidsplan of fiscale strategie, concludeert BDO. Onder bestuurders bleek 5 procent fiscaliteit op de agenda te hebben staan, onder toezichthouders en commissarissen was dit 7 procent. Als ze al bezig zijn met fiscale risico’s, dan denkt acht op de tien respondenten dat onduidelijkheid over de btw-positie het belangrijkste risico is. Dat is gevaarlijk, stelt BDO. ‘Bestuurders en toezichthouders zijn in het ergste geval zelfs persoonlijk aansprakelijk als er onverhoopt zaken misgaan. Alleen al daarom zouden ze meer moeten doen om de risico’s rond belastingen beter in beeld te krijgen’, zegt Nika Stegeman, partner bij BDO Belastingadvies.

Belangrijke risico’s
Volgens BDO zijn er een aantal risico’s die zorg- en welzijnsinstellingen in de gaten moeten houden. Dat is bijvoorbeeld de btw bij samenwerkingen en de afdracht bij een verleggingsregeling van de btw. Maar ook onduidelijkheid over de vennootschapsbelastingpositie is een risico, evenals onjuiste statuten voor de vennootschapsbelasting. Daarnaast is er voor instellingen een risico als het gaat om onderscheid maken tussen zelfstandigheid en loondienst van medewerkers.

Fiscale kansen niet in beeld
Als zorginstellingen fiscaliteit al op de agenda hebben staan, kijken ze vooral naar de risico’s, ontdekte BDO. De kansen die er zijn laten ze daardoor liggen. Stegeman: ‘Voor de hand liggende kansen zijn bijvoorbeeld btw-besparingen. Maar ook op het gebied van energiebelasting, onroerendezaakbelasting, subsidies, bouwleges en vele andere terreinen liggen fiscale kansen.’ Van de onderzochte instellingen zei vier op de tien op de hoogte te zijn van de kansen en die ook te benutten.

Kennis over fiscaliteit
Niet alleen bestuurders, toezichthouders en commissarissen moeten meer kennis ontwikkelen op het gebied van fiscaliteit, ook de overheid moet dit doen, vinden de respondenten van het onderzoek. Een op de tien van de deelnemers vindt dat de overheid voldoende kennis heeft over het thema. Drie kwart geeft aan dat de overheid niet genoeg rekening houdt met de fiscale gevolgen van nieuwe zorgwetgeving voor instellingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.