Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Zorginstellingen pleegden geen pgb-fraude’

Drie zorginstellingen die worden beschuldigd van een miljoenenfraude met persoonsgebonden budgetten (pgb's), vinden dat het Openbaar Ministerie (OM) hen onterecht vervolgt. Het OM houdt in hun ogen geen rekening met een gedoogsituatie zoals die al jaren geleden in de dagelijkse praktijk is ontstaan.
Rechtbankhamer Euro Istock
VGN spant samen met 40 zorgaanbieders een kort geding aan tegen de zorgkantoren, in de hoop hiermee het nieuwe inkoopkader Wlz van tafel te krijgen.

Die houdt in dat instellingen de nodige vrijheid hebben om verschillende zorgfuncties flexibel in te zetten. Het geld zou zijn besteed aan andere doelen, zoals bedrijfskosten en huur van panden waarin cliënten werden gehuisvest. Dat betoogden de advocaten van de zorginstellingen maandag voor de rechtbank in Almelo. Ze probeerden om deze reden het OM niet-ontvankelijk te laten verklaren, maar de rechtbank ging daar niet in mee.

Miljoenen

Het gaat om de stichtingen Saron uit Beuningen, In ’t Zadel uit Boekelo en Zout uit Katwijk aan Zee. Het OM zegt dat de instellingen sinds 2009 voor zo’n drie miljoen euro aan declaraties hebben geïnd voor zorg die niet is verleend. Daarmee zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen.

Uitgangspunt

Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget, stelt dat pgb’s besteed moeten worden aan zorg, dat is in ieder geval het uitgangspunt. ‘Als de budgetten worden besteed aan huur moet dat worden aangegeven op de indicatie’, aldus de woordvoerder.

Het proces, waarbij zeven bestuurders en medewerkers van de instellingen terechtstaan, duurt tot eind juni.

(ANP / Zorgvisie)

 

 

1 REACTIE

  1. Verhaal ligt toch iets anders. De instellingen gebruikte namelijk zeker geen PGB gelden voor huur. Dat is vandaag niet in de rechtbank gezegd. De discussie ging over het inkopen van aspecten die te maken hebben met een beschermde woonvorm. Er is blijkbaar een discussie hoe je beschermd kan wonen met je PGB, hoe dit ingekocht mocht worden. Er is verschil van mening wat daarin wel en niet is toegestaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.