Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstellingen sluiten minder langlopende leningen af

Redacteur Zorgvisie
Zorginstellingen vragen minder nieuwe, langlopende leningen aan bij de bank. Ondanks de lage rente zijn er minder langlopende kredieten aan zorginstellingen, gemeenten en woningcorporaties verstrekt. Dat blijkt uit de jaarcijfers van BNG Bank.
Financieelresultaat-AdobeStock-400.jpg
Foto: AdobeStock

In de eerste helft van 2017 daalde het aantal nieuw verstrekte langlopende leningen naar 4,4 miljard euro. Dat is 0,3 miljard minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, meldt BNG Bank. De oorzaak daarvan ligt onder meer bij zorginstellingen en gemeenten, zij hebben een lagere marktvraag, schrijft de bank. Uit veel jaarverslagen over 2016 bleek al dat zorgorganisaties minder hebben geïnvesteerd, in de eerste helft van 2017 lijkt dit niet te zijn veranderd.

Minder langlopende leningen door concurrentie
Ondanks de daling van het aantal investeringen verdubbelde BNG Bank de nettowinst bijna, naar 242 miljoen euro. Het renteresultaat steeg naar 222 miljoen euro, dat is 31 miljoen euro meer dan in het eerste halfjaar van 2016. De bank merkt wel dat het hoge marktaandeel op het gebied van langlopende leningen is afgenomen, onder meer doordat de concurrentie van institutionele beleggers is toegenomen. Daarnaast is er meer concurrentie van initiatieven van de Europese Investeringsbank en het Europese Fonds voor Strategische Investeringen, meldt BNG Bank.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.