Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstellingen verbeteren hun financiële positie

Ondanks de bezuinigingsmaatregelen en vooruitlopend op de plannen van de overheid heeft de zorgsector haar financiële positie in 2012 verbeterd. De ‘huishoudboekjes’ zijn over het geheel genomen op orde, zo concluderen zorginkooporganisatie Intrakoop en Verstegen accountants en adviseurs aan de hand van 1271 jaarverslagen van zorginstellingen.
Zorginstellingen verbeteren hun financiële positie

Het resultaat steeg in de ziekenhuizen gemiddeld van 1,8 procent naar 2,0 procent, zo blijkt uit de analyse. Zo’n ‘winstmarge’ is erg bescheiden, maar dankzij deze positieve resultaatontwikkeling is het eigen vermogen met 13 procent gegroeid van 3,6 miljard euro naar ruim 4,0 miljard euro. Slechts één ziekenhuis heeft een (klein) negatief eigen vermogen. De solvabiliteit van de ziekenhuizen is toegenomen van 18,0 procent naar 19,2 procent. De liquiditeit – verhouding van de vlottende activa ten opzichte van de vlottende passiva – is verbeterd van 0,9 naar 1,0. Dat voldoet aan de bedrijfseconomische normen en komt overeen met het totale sectorgemiddelde.


GGZ

In de GGZ-sector stonden de financiële resultaten in 2012 het meest onder druk als gevolg van reeds ingezette bezuinigingsmaatregelen. De gemiddelde resultaatratio daalde van een bovengemiddelde 3,5 procent in 2011 naar 1,7 procent in 2012 en ligt daarmee beduidend lager dan het gemiddelde van de hele zorgsector (2,3 procent). Opvallend is de grilligheid in de resultaten binnen de GGZ-sector. 15 procent van de instellingen heeft een resultaatratio van meer dan 10 procent, terwijl bijna 18 procent van de GGZ-instellingen in 2012 rode cijfers noteerde. De kwetsbaarheid van de GGZ-sector is vooral zorgelijk, omdat in 2013 de bekostiging op basis van DBC’s volledig wordt ingevoerd. Bovendien nemen door het samengaan van de invoering van de DBC’s en de geleidelijke invoering van de Normatieve Huisvestings Componenten (NHC’s) voor de bekostiging van kapitaallasten de omzetrisico’s in 2013 toe. Meer dan bij andere zorginstellingen.

Gehandicaptenzorg
In de gehandicaptenzorg waren de aangekondigde bezuinigen reden om de hand op de knip te houden. In meerdere jaarverslagen staat dat de toegekende intensiveringsmiddelen vanwege de onzekere toekomst ervan niet structureel zijn ingezet. De bedrijfslasten stijgen daardoor beduidend minder (8,7 procent) dan de bedrijfsopbrengsten (9,3 procent).  De resultaatratio verbetert van 2,0 procent in 2011 naar 2,8 procent in 2012. Dit ondanks de aanzienlijke invloed van bijzondere waardeverminderingen op de huisvesting van bijna 93 miljoen euro. Zonder deze waardeverminderingen was de resultaatratio bijna anderhalf keer zo hoog.

Verpleging, verzorging en thuiszorg
De VVT-sector heeft over 2012 een resultaatratio gerealiseerd van 2,5 procent ten opzichte van 2,0 procent in 2011. Voor veel VVT-instellingen is de toename te verklaren door een combinatie van hogere tarieven en een toename van de gemiddelde zorgzwaarte en productie, zo blijkt uit de jaarverslagen. Daaruit blijkt overigens ook dat de gevolgen van het scheiden van wonen en zorg voor de waardering van het zorgvastgoed minder ingrijpend zijn dan gevreesd. In totaal werd voor ruim 119 miljoen euro aan vastgoed afgewaardeerd op een totaal van bijna 15 miljard euro aan kosten. In hoeverre de jaarverslagen van 2012 daadwerkelijk het volledig effect van het overheidsbeleid op de waardering van vastgoed weergeven, is de vraag. In de loop van 2013 wordt steeds duidelijker hoe ingrijpend de bezuinigingsmaatregelen zijn en hoe somber de toekomstperspectieven voor de VVT-sector. De solvabiliteit van de VVT-organisaties is gestegen van 21,6 procent in 2011 naar 22,4 procent in 2012. Van de circa 500 VVT-organisaties zijn er 25 met een negatief eigen vermogen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.