Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Zorginstellingen voelen zich afhankelijk van ict-leveranciers

Mario Gibbels
Zorginstellingen voelen zich sterk afhankelijk van hun ict-leveranciers. Dat blijkt uit een enquête die ICTzorg samen met stichting Myosotis heeft gehouden onder medewerkers van zorginstellingen.
Zorginstellingen voelen zich afhankelijk van ict-leveranciers

Zo’n 85 procent van de medewerkers van zorginstellingen die de enquête heeft ingevuld, vindt dat de leverancier zowel het eindproduct als de prijs hiervan bepaalt.

Breken

Ook zien zorginstellingen weinig mogelijkheden om hun afhankelijke positie van de ict-leverancier te verbeteren. Zo’n 65 procent zegt wel te willen breken met de leverancier, maar ziet op tegen de overstapkosten. Bijna 100 procent van de zorginstellingen zou dan ook graag zien dat er meer aandacht komt voor open source software en open standaarden.

Uitloop

Ict-projecten in de zorg blijken, aldus de respondenten, niet altijd even succesvol te verlopen. Volgens circa 80 procent van de respondenten lopen ict-projecten uit zonder dat ze daar invloed op hebben. De respondenten steken overigens wel de hand in eigen boezem: circa 80 procent geeft toe dat de uitloop van ict-projecten zowel de schuld van de leveranciers als van de zorginstellingen zelf is.

Afspraken

Dat ict-projecten in de zorg uitlopen zou wel eens kunnen komen doordat afspraken over prestaties niet goed worden vastgelegd. Slechts 45 procent van de respondenten zegt dat afspraken die gedurende het ict-project worden gemaakt, worden vastgelegd.

Respondenten

In totaal hebben 130 mensen de enquête ingevuld, waarvan 75 it’ers die werkzaam zijn in een zorginstelling, 16 zorgprofessionals en 9 zorgmanagers. (ICTzorg – Mario Gibbels / Twitter)

Lees ook:

ICTzorg houdt enquête over ict-projecten in zorg

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

5 REACTIES

  1. Ik herken het probleem. Eén van de weinige dingen die je hier als instelling tegen kunt doen is het oprichten van een landelijk platform dat namens instellingen praat met de leverancier. Dan kun je mooie doen. Kijk naar VNSG (SAP) die hebben in het verleden op die manier mooie dingen gedaan!

  2. Lees alle reacties
  3. Waar het mijn inziens ook aan schort in veel zorginstellingen is dat men nog niet helemaal weet hoe je ICT projecten uitvoert.
    Managers van zorginstellingen zouden beter op de hoogte hiervan moeten zijn zodat ze zelf meer grip hebben op de uren en facturen van ICT leveranciers.

  4. Zitten we “thuis” ook vast aan Microsoft,windows en MAC?
    Of ontwerpen we zelf een besturingssysteem op een zondag middag? Zitten we ook vast aan de leverancier van een medisch apparaat? Of timmeren we er zelf een in elkaar op zondag op de zolder? Buiten onze kaders denken!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.