Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstituut wil stoornis alsnog in basispakket

Marit van Os
Het Zorginstituut Nederland ziet toch ruimte in het basispakket voor de aandoening die in de DSM-5 wordt aangeduid als 'Andere gespecificeerde stoornis'. Dat meldt het instituut op haar website. In 2014 stelde het instituut nog dat de behandeling voor deze categorie uit psychiatriebijbel DSM-5 niet gedekt hoeft te worden door de basisverzekering.
belastingfotolia400.jpg

In het recent gepubliceerde rapport ‘Herzien advies DSM-5 onderdeel Andere gespecificeerde stoornissen’, herziet het Zorginstituut het advies uit het rapport ‘De nieuwe DSM-5 en de gevolgen voor de verzekering’ uit 2014. In dat laatste advies plaatste het instituut ‘andere gespecificeerde stoornis’ nog buiten het basispakket. Uit nieuwe cijfers blijkt nu dat een veel grotere groep mensen onder deze categorie valt dan oorspronkelijk werd gedacht. Bovendien vindt het Zorginstituut het aannemelijk dat de lijdensdruk voor een flink deel van de patiënten zo hoog is, dat behandeling niet achterwege mag blijven. De DSM-5 is het standaardwerk van de American Psychiatric Association (APA) en wordt wereldwijd gehanteerd als classificatiesysteem voor psychiatrische aandoeningen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.