Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgkantoren moeten wachtlijsten sneller wegwerken

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zij zijn op de goede weg, maar ze zijn er nog niet, constateert de Nederlandse Zorgautoriteit. Wachttijden zijn soms nog onacceptabel lang.
Group Of People Sleeping On Chair
Group Of People Sleeping On Chair

Dat laat de NZa weten aan de staatssecretaris van VWS.

Informatieplicht

Niet alle zorgkantoren hebben voldoende aandacht voor het informeren van de eigen verzekerden. Op basis van de meest recente cijfers van Zorginstituut Nederland wachten  op dit moment zo’n 90 mensen op een plek in een instelling zonder dat zij overbruggingszorg  krijgen. Daarnaast wachten meer dan 10.000 mensen op een plek die aansluit bij hun wensen. De meesten van hen ontvangen al wel zorg. De NZa vindt dat de zorgkantoren vooral deze mensen nog niet goed genoeg in het vizier hebben.

Zorgkantoren

In maart dit jaar vroeg de NZa de zorgkantoren om verbeterplannen op te stellen en in te leveren. Alle zorgkantoren hebben dit inmiddels gedaan. Zij willen de contacten met de wachtenden aanhalen en hen beter informeren. Zorgkantoren willen actiever mensen gaan bemiddelen naar zorg. Er zijn verschillen in aanpak tussen de zorgkantoren maar dat vindt de NZa geen probleem, zodra zij maar voldoen aan hun zorgplicht. Sommige zorgkantoren zeggen contact te hebben met gemeenten en andere zorgaanbieders die de cliënt al zien voordat ze een Wlz-indicatie hebben.

Wlz

Mensen die wachten op langdurige zorg, kunnen zich melden bij de NZa. Deze onderzoekt alle meldingen en controleren bij zorgkantoren welke actie zij voor deze mensen hebben ondernomen. Daarnaast eist de NZa structurele verbeteringen bij zorgkantoren in de ondersteuning die zij bieden aan burgers op zoek naar passende zorg. De NZa zal er op toezien dat de zorgkantoren vooruitgang boeken in het wegwerken van de wachtlijsten en zal desgewenst extra maatregelen nemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.