Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgkosten en kwaliteit in Wmo prioriteit bij gemeenten

Gemeenten vinden bij de uitvoering van de Wmo de kwaliteit van zorg en de kosten van de huishoudelijke hulp bijna even belangrijk. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Plan Bureau (SCP) naar de invoering van de Wmo.

In opdracht van het ministerie van VWS onderzoekt het SCP de effecten van de Wmo. De deelrapportage die deze week uitkwam is een analyse van het gedrag van gemeentelijk beleid na de invoering van de nieuwe wet. Hieruit blijkt dat het thema ‘kwaliteit van zorg’ qua belang een eerste plaats scoort bij de aanbesteding van de huihoudelijke hulp. Op een schaal van 1 tot 13, waarbij 1 het belangrijkste is, scoort dit thema een 1,7. Het thema ‘prijs’ komt op de tweede plaats bij gemeenten met een 3,7. “In dit rapport staat wat gemeenten zeggen over hun Wmo-beleid”, legt SCP-onderzoeker Rob Gilsing uit. “Wat gemeenten zeggen is natuurlijk niet noodzakelijk hetzelfde als het daadwerkelijke gedrag van gemeenten. Dat komt in een later rapport naar voren.”

Een tiende van de ondervraagde gemeenten heeft volgens Gilsing aangegeven de prijs het allerbelangrijkste te vinden bij het aanbesteden in de Wmo. Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim een kwart van de gemeenten niets aan hun welzijnsbeleid heeft veranderd na de invoering van de Wmo. Verder blijkt dat 95 procent van de gemeenten periodiek overleg heeft met burgers, cliënten en organisaties in de Wmo-raad. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Thuiszorg stopt met leveren huishoudelijke hulp

Onderzoek naar Wmo-tarief

VWS: ‘Wmo mogelijk te snel ingevoerd’

Burger de dupe van uitvoering Wmo

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.