Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgmanager hoofdverdachte hiv-besmetting

De hoofdverdachte in de hiv-besmettingszaak werkte als locatiemanager in woonzorgcentrum St. Jozef in Sappemeer. Dat bevestigde de directeur Sake Bouma vandaag. Het gaat om de 48-jarige Peter M.

De locatiemanager wordt ervan verdacht dat hij samen met twee anderen seksfeesten hield voor homo’s en daarbij mensen drogeerde met de partydrug GHB. Daarna zou hij zijn slachtoffers hebben ingespoten met hiv-besmet bloed.

Advocaat Hoekstra wil geen uitspraken doen over de mogelijkheid dat de verdachte via zijn werk aan benodigdheden als injectiespuiten is gekomen.

Onvoorstelbaar

Volgens Sake Bouma van het St. Jozef kunnen de collega’s van Peter M. het maar amper bevatten, hoewel ze al wel sinds 21 mei op de hoogte waren van zijn arrestatie. Ook de bewoners waren al ingelicht. Bouma: “Iedereen vindt het onvoorstelbaar van Peter. Wij kennen hem als een joviale, sociale man die zijn zaakjes goed voor elkaar had.” Peter M. werkte zes jaar in het St. Jozef voor 36 uur in de week. Toch zijn ook veel medewerkers boos op hun locatiemanager, zegt Bouma: “Ze hadden een band met hem en voelen zich belazerd dat hij dit heeft gedaan.” Bouma kan nog niet zeggen wat het zorgcentrum verder gaat doen.

Geschokt

Peter M. werkte ook een paar uur in de maand als verpleegkundige bij het Groningse zorgcentrum ’t Blauwbörgje. Ook zij zijn geschokt door het nieuws dat een van hun medewerkers wordt verdacht van het opzettelijk besmetten van mensen met hiv. Dit heeft directrice Marijke Wortel donderdag gezegd. Wortel: “Niemand in Nederland kan hier met zijn gedachten bij. Wanneer het je directe collega is, is het helemaal akelig.”

‘Sympathieke collega’

Wortel typeert de verdachte als een sympathieke collega die erg prettig was in de omgang: “Er zijn nooit aanwijzingen geweest dat er misstanden waren, zoals bijvoorbeeld het verdwijnen van injectienaalden. Uiteraard doen we daar nu wel uitgebreid onderzoek naar.”

Dat Peter M. besmet was met het hiv-virus was niet bekend bij ’t Blauwbörgje. “Hiv hoeft geen belemmering te zijn om in de zorg te werken”, zegt de directrice, “iedereen moet zich houden aan strenge hygiëne en veiligheidsmaatregelen.”

Twintig telefoontjes

De GGD Groningen opende woensdagmiddag een speciaal telefoonnummer voor vragen over misbruik tijdens seksfeesten. Op het nummer zijn volgens de GGD inmiddels ruim twintig telefoontjes binnengekomen van verontruste mensen. Volgens de gezondheidsdienst gaat het bij de telefoontjes om zeer uiteenlopende vragen en reacties. Niet alle meldingen zijn in verband te brengen met de seksfeesten waarop sprake was van hiv-besmetting. Over de precieze inhoud van de telefoongesprekken wil de GGD niets kwijt.

(ZorgVisie-Carina van Aartsen )

Homepage St. Jozef

Homepage ’t Blauwbörgje

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.