De ggz-instelling uit Deventer heeft ruim 60 vestigingen, 2400 werknemers en heeft een omzet van 167 miljoen euro.
Vertrekpremie
De jaarrekening over 2014 laat zien dat Dimence een vertrekpremie van 280.000 euro heeft betaald aan een zogenoemde ‘circuitmanager’ die 29 jaar in dienst was. Woordvoerder Linda van Beek legt aan RTL Z uit dat hij moest vertrekken als gevolg van een ‘verschillende visie op de werkzaamheden’. De ggz-instelling verklaart de hoogte van de premie uit de leeftijd van de ex-manager en het lange dienstverband. ‘We hebben ons gehouden aan de wet- en regelgeving, en de zaak netjes afgehandeld.’
Topinkomens
Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen uiteen. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.
Bekijk het dossier
Eltjo, dit speelde al in 2014. Dus onder de oude kantonrechtersformule.
En vergeet niet dat zo’n bedrag bruto is, en er waarschijnlijk nog een flink aantal jaren mee overbrugd moet worden.
Betty het voorbeeld klopt niet helemaal. De kantonrechterformule is gemaximeerd op 70.000. Dus hier lijkt het erg op verschil in behandeling van ‘gewone’ werknemers en hogere echelon.
Als er een zodanig verschil in visie ontstaat tussen werknemer en werkgever, dat de werknemer moet vertrekken kan de werknemer bezwaar maken bij de rechter, en heeft bij toewijzing van het bezwaar recht op een uitkering conform de kantonrechtersformule. Deze uitkering is afhankelijk van leeftijd, duur van het dienstverband en het bruto inkomen.
Voorbeeld: een werknemer van 62 jaar met een dienstverband van 29 jaar en een bruto maandinkomen van 6500 euro heeft volgens deze formule recht op een ontslagvergoeding van 280.200 euro.
Mij lijkt dat Dimence hier correct heeft gehandeld. ‘Afkoopsom’ riekt m.i. teveel naar vertrekkende bestuurders en gouden handdrukken. Ik vind de kop dan ook tendentieus.