Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgmedewerkers moeten niet voor cliënten stemmen

Een cliënt mag juridisch gezien een hulpverlener machtigen om voor hem of haar te stemmen, maar dat is niet de gewenste gang van zaken. Dat stellen de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en het Platform VG. De organisaties hebben deze en andere regels vastgelegd in een notitie over kiesrecht in de gehandicaptensector, die deze week is verschenen.
Zorgmedewerkers moeten niet voor cliënten stemmen

Als een bewoner van een zorginstelling niet in staat is om zelf te stemmen, kan hij een medewerker van de instelling machtigen naar de stembus te gaan. Dat is volgens de koepelorganisaties in de sector echter niet de bedoeling. In hun spelregels voor de komende gemeentelijke- en landelijke verkiezingen schrijven zij dat in eerste instantie familieleden de stem van de cliënt moeten uitbrengen. Pas als dat niet lukt, zou een medewerker kunnen stemmen namens de cliënt. In het geval van gemeenteraadsverkiezingen moet de gemachtigde zorgmedewerker wel in dezelfde gemeente wonen als de cliënt.

Stemhokje

Hulpverleners hoeven volgens de notitie geen vervoer te regelen voor naar het stembureau. Als een cliënt zelfstandig kan stemmen, moeten familieleden of cliëntvertegenwoordigers voor vervoer naar de stembus zorgen. Eenmaal in het stemhokje mag de cliënt niet worden geholpen door familieleden of zorgmedewerkers. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

‘Zorginstellingen nemen gehandicapten niet serieus’

Amerpoort vervult duizendste wens van cliënten

Zorgpartijen ongelukkig over val kabinet

Scholing en cultuur spelen rol bij werving zorgpersoneel

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.