Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wachten op nieuw kabinet voor zorgplannen

Een batterij aan zorgplannen gaat in afwachting van een nieuw kabinet de koelkast in. Dat meldt De Telegraaf vandaag. De Tweede Kamer wil dat het huidige demissionaire kabinet geen grote besluiten meer neemt over zaken zoals euthanasie, verpleeghuizen, meer handen aan het bed.
klokfotolia400.jpg

Ook moet er pas op de plaats worden gemaakt als het gaat om het afbreken van zwangerschappen, de geestelijke gezondheidszorg, zorgpersoneel, persoonsgebonden budgetten (pgb’s) en de zorgverzekeringswet, zo werd woensdag afgesproken aldus De Telegraaf. Zodra een kabinet demissionair wordt, is het gebruikelijk dat de Tweede Kamer bepaalt wat er allemaal nog door kan gaan, of wat moet wachten totdat er een nieuwe ministersploeg is aangetreden. Wel kunnen politieke partijen die aan de formatietafel zitten tussentijds besluiten nemen. De verpleeghuiszorg is zo’n onderwerp waarbij dat zou kunnen. De sector staat te springen om extra geld, zodat er meer personeel kan worden aangenomen en betere zorg kan worden verleend. De Kamerleden, die over de zorg gaan, schrapten woensdag driftig in de onderwerpen. Vooral VVD’ers namen daartoe initiatief. CU en SGP staken hun vinger op bij medisch-ethische zaken, zoals euthanasie en het afbreken van zwangerschappen.

Orgaandonatie
Opvallend was dat het onderwerp orgaandonatie ongemoeid werd gelaten, maar een belangrijke wet daarover is eind vorig jaar al door de Tweede Kamer aangenomen. Dit D66-plan zorg ervoor dat het registeren van orgaandonoren verandert. Nu staan mensen die niet actief reageren in het orgaanregister te boek als ’geen donor’. Straks wordt dat ’geen bezwaar’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.