Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgpremie gaat onverwacht omhoog

Verzekerden moeten er rekening mee houden dat ze volgend jaar een hogere zorgpremie gaan betalen vanwege een onverwachte tegenvaller.
oomen.jpeg

Dat heeft topman Chris Oomen van verzekeraar DSW vrijdagochtend gezegd in het Radio 1 Journaal. Door een tegenvaller van 400 miljoen euro is de verwachting dat de premie gemiddeld met 30 euro per jaar omhoog gaat.

Chris Oomen
‘De inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds zijn in 2016 lager uitgevallen. Dit heeft geleid tot een tegenvaller van 400 miljoen euro’, aldus Oomen. ‘Dit zal gecompenseerd moeten worden in de premie. Want onze reserves dalen hierdoor en we kunnen onze premies daarom niet laag houden.’

Invloed op de premie
Volgens de topman hebben nog andere factoren invloed op de premie, zoals de inflatie en wat er wel of niet in de pakketten blijft. ‘Maar dat staat hier los van de onverwachte tegenvaller’, zegt Oomen.

Hoogte premie onbekend
DSW hoopt in september de hoogte van de nieuwe premie bekend te kunnen maken. Het is doorgaans de eerste verzekeraar die dat doet. Andere verzekeraars maken hun premies meestal later in het jaar bekend. Ze kijken wel naar wat DSW doet, maar het betekent niet per definitie dat zij hun lijn volgen. Zorgverzekeraars krijgen een belangrijk deel van hun inkomsten via het zorgverzekeringsfonds van het Rijk. In die pot komen de zorgpremies die werknemers via hun werkgevers afdragen terecht. Het fonds verdeelt dit geld onder alle zorgverzekeraars in Nederland.

Basisverzekering
De rest van de inkomsten van zorgverzekeraars komt uit de verplicht af te sluiten ziektekostenverzekeringen die alle Nederlanders ieder jaar moeten afsluiten. Verzekerden kregen dit jaar te maken met een forse premieverhoging. De grote zorgverzekeraars schreven dit vooral toe aan de uitbreiding van de basisverzekering, die de overheid bepaalt. Daarbij zijn volgens verzekeraars de zorgkosten hoger dan er aan premie binnenkomt. Het verschil moet worden bijgelegd uit de reserves.

Reserves
Volgens minister Edith Schippers (VWS) hadden zorgverzekeraars meer uit hun reserves kunnen putten om de premies laag te houden. (ANP/NU.nl)

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.