Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgpremies stijgen in 2007 fors’

MAARSSEN - De zorgpremies zullen in 2007 gemiddeld met minimaal 65 euro stijgen. Dat voorspellen Rudy Douven van het Centraal Planbureau en Erik Schut van de Erasmus Universiteit in het zojuist verschenen artikel Premieconcurrentie tussen zorgverzekeraars in Economische en Statistische Berichten.

In hun artikel stellen Douven en Schut vast dat de gemiddelde premie voor de ziektekostenverzekering in 2006, inclusief kortingen voor collectiviteiten, 1030 euro bedroeg. Dat is tussen de 30 en 75 euro onder de kostprijs. De gezamenlijke zorgverzekeraars hebben daardoor in 2006 naar schatting tussen de 375 en 950 miljoen euro verlies geleden.

2,5 Miljard euro

Daar staat tegenover dat er vorig jaar door de verlaging van de solvabiliteitseisen voor particuliere zorgverzekeraars, van 24 naar 8 procent, circa 2,5 miljard euro is vrijgevallen.

Verzekeraars zullen in 2007 hun premie moeten verhogen of nog verder moeten interen op hun reserves. Maar de premie zal sowieso moeten worden verhoogd omdat volgens de Zorgverzekeringswet de zorgkosten voor 50 procent via inkomensafhankelijke bijdragen en voor 50 procent via norminale premies moeten worden betaald. Dit is om te voorkomen dat werkgevers te veel bijdragen in de zorgkosten.

Niet voldaan aan 50/50-regel

Omdat de nominale premie in 2006 veel lager uitviel dan werd verwacht – het kabinet ging uit van een gemiddelde premie van 1.106 euro, wordt niet voldaan aan deze 50/50-regel. Daarom zal de nominale premie in 2007 volgens Douven en Schut met ongeveer 65 euro moeten worden verhoogd om dit weer recht te trekken. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.