Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgprofessional onvoldoende betrokken bij zorg op afstand’

Mark van Dorresteijn
Zorgprofessionals worden nog onvoldoende betrokken bij de introductie en gebruik van zorg op afstand. Dat blijkt uit de verkenning ‘Zorg op Afstand, het perspectief van de zorgprofessional in de langdurige zorg’ van Nictiz die vandaag is verschenen.
‘Zorgprofessional onvoldoende betrokken bij zorg op afstand’

Bij het onderzoek is apart gekeken naar de ervaringen met zorg op afstand in verschillende sectoren in de langdurige zorg. Voorop loopt de ggz waar al een aanzienlijk deel van de zorgprofessionals overtuigd is van de noodzaak van ‘e-mental health’. De ggz-professionals hebben ook de ervaring dat zorg op afstand kan helpen om de administratieve druk te verminderen.

In de thuis- en ouderenzorg zijn ict en zorg echter nog “water en vuur”. Daar valt nog veel zendingswerk te verrichten. En ook in de gehandicaptenzorg is er nog veel te winnen.

In het onderzoek wordt een aantal aanbevelingen gedaan. Een van de aanbevelingen is om de zorgprofessionals vanaf het begin bij de introductie van zorg op afstand te betrekken. Andere aanbeveling is om zorg op afstand te integreren in het gewone zorgproces. Ook wordt in het rapport opgeroepen om ervoor te zorgen dat er technische standaarden komen voor zorg op afstand.

Het onderzoek is verricht in het kader van het Nictiz-project Zorg op Afstand. Bij dit project wordt de bestaande situatie met betrekking tot zorg op afstand in kaart gebracht waarbij met name aandacht wordt besteed aan het perspectief van de cliënt, de zorgprofessional, technische standaarden en de opleidingen. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.