Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZorgRecht start bodemprocedure tegen Zilveren Kruis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Stichting ZorgRecht gaat een bodemprocedure aanspannen tegen Zilveren Kruis. Hiermee hoopt de belangenbehartiger van niet-gecontracteerde zorgaanbieders het gehate zorginkoopbeleid van de zorgverzekeraar alsnog van tafel te krijgen.
Foto: McPHOTO / K. Steinkamp / blick

Niet-gecontracteerde zorgaanbieders protesteren tegen het machtigingsvereiste en het cessieverbod in de wijkverpleging dat Zilveren Kruis sinds 2018 hanteert.

Machtigingseis

In eerste instantie kreeg ZorgRecht gelijk van de kortgedingrechter. Zilveren Kruis moest stoppen met het vragen van machtigingen voor nieuwe klanten in de wijkverpleging en moest aktes van cessie goedkeuren. Op 10 juli 2018 vernietigde het Gerechtshof Arnhem/Leeuwarden deze uitspraak echter en sindsdien is het nieuwe zorginkoopbeleid weer van kracht. Betaalovereenkomsten zijn niet verplicht.

Rechtszaken

ZorgRecht staat zelf borg voor de rechtszaken en krijgt ‘vele’ donaties van verschillende kanten. Tot nu toe konden het kort geding en hoger beroep daarmee worden bekostigd. Voor de bodemprocedure zijn striktere afspraken gemaakt, zegt woordvoerder Joyce De Bruijne: ‘Ieder draagt een evenredig deel van de kosten. Dat geldt ook voor de partijen die zich voegen.’

Breed front van zorgverleners

Met de bodemprocedure ziet ZorgRecht meteen een kans om de zaak breder te trekken dan alleen de wijkverpleging. De Bruijne: ‘Het gaat ons om het betaalproces rondom ongecontracteerde zorg. Het gaat alle zorgverleners aan die zonder contract met de zorgverzekeraar in de zorg werken.’ ZorgRecht wil een steeds breder front vormen tegen de zorgverzekeraars. Meerdere actiegroepen hebben hun steun toegezegd.

Bodemprocedure

ZorgRecht heeft overwogen om in cassatie te gaan tegen het vonnis van de beroepsrechter, maar heeft nu toch besloten een bodemprocedure aan te spannen. Advocaat Martijn Goedhart: ‘Er gaat veel tijd zitten in een cassatie en het is onzeker hoe die eindigt. Daarom kiezen we nu meteen voor een bodemprocedure.’ Bij een kort geding staat het spoedeisend belang voorop. De rechter weegt doorgaans niet alles mee in de uitspraak en komt tot een voorlopige uitspraak. De uitspraak die de rechter in hoger beroep heeft gedaan, is in principe ook voorlopig maar partijen moeten zich er wel aan houden. Met de bodemprocedure komt er een definitief oordeel. Zo’n procedure kan zeker een half jaar duren. Goedhart: ‘We starten een nieuwe procedure. We zijn nu aan het bekijken of we daarin nieuwe gezichtspunten willen aandragen.’

Zwaardere motiveringsplicht

Goedhart en de Stichting ZorgRecht noemen het vonnis van het Gerechtshof slecht. ‘Op heel veel stellingen die wij hebben ingenomen, heeft de rechter niet gereageerd. Ze zijn ongemotiveerd terzijde geschoven. In een bodemprocedure geldt een zwaardere motiveringsplicht en de rechter zal zorgvuldiger kijken.’

Zilveren Kruis

De zorgverzekeraar heeft het zorginkoopbeleid sinds de hoger beroepsuitspraak weer onverkort ingevoerd. De zorgverzekeraar heeft het zorginkoopbeleid sinds de hoger beroepsuitspraak weer onverkort ingevoerd. Vanaf 10 juli accepteert Zilveren Kruis geen aktes van cessie meer.  Nieuwe betaalovereenkomsten worden niet afgesloten. Bestaande betaalovereenkomsten worden per 1 september ingetrokken. Vanaf diezelfde datum vraagt Zilveren Kruis ook weer een machtiging. Zilveren Kruis laat weten de dagvaarding af te wachten en zegt vertrouwen te hebben in de goede afloop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.