Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgsector en overheid vaak voor de rechter

De zorgsector en de overheid vochten in twee jaar 139 zaken voor de rechter uit. Dat meldt dagblad NRC Next. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) kan het aantal ‘zorgzaken’ nauwelijks verwerken.
Zorgsector en overheid vaak voor de rechter

De afgelopen twee jaar sleepte de zorgsector twaalf keer het ministerie van Volksgezondheid (VWS) voor de rechter. Tegen zorgautoriteit NZa werd 127 keer (inclusief beroepen) een rechtszaak begonnen, blijkt uit gegevens van VWS, NZa en rechtbanken. Belangrijkste aanleiding tot de vele rechtszaken is de liberalisering, zegt Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Tilburg. “De belangen zijn groot. De zorginstellingen hebben iets te verliezen. In de zorgsector gaat jaarlijks 47 miljard euro om.”

NZa winnaar

De NZa wint tachtig procent van haar rechtszaken. “En als we al een zaak verliezen”, stelt de zorgautoriteit, “is dat bijvoorbeeld omdat we van de rechter onze cijfers beter moeten onderbouwen. Niet om ons beleid te wijzigen.” Na marginale wijzigingen kan de NZa haar besluiten bijna altijd doorzetten. “De politiek bepaalt het beleid”, zegt CBB-vicepresident Eggeraat in NRC Next. “De rechter heeft dat in beginsel te accepteren.”

Vertraagde afhandeling

De vloed aan rechtszaken leidt tot vertraging in de afhandeling ervan. Hoewel de rechters bij het CBB harder gingen werken en er extra personeel is aangenomen, is de duur van een rechtszaak opgelopen tot gemiddeld anderhalf jaar. “Zaken blijven lang liggen”, zegt Eggeraat. Twee maanden geleden spande de Orde van Medisch Specialisten een rechtszaak aan tegen de jongste kortingen. Wegens het belang ervan besloot het CBB die ‘versneld’ te behandelen. Eggeraat rekent niettemin pas over een half jaar op een vonnis: “Voor de zomervakantie van 2011.”

Versterking

Het CBB heeft opnieuw versterking gevraagd. Door zoveel mogelijk zaken te combineren, probeert deze rechtbank de procedures efficiënter af te wikkelen. De zeventig zaken die nu bij het CBB lopen, waren er aanvankelijk 187. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Rechter: VWS mag thuiszorg niet extra korten in 2011

NVZ in cassatie tegen besluit ziekenhuiskorting

GGZ NL: ‘NZa blokkeert marktwerking ggz’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.