Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorguitgaven groeien minder snel

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In 2010 waren de uitgaven aan de gezondheids- en welzijnszorg 87,6 miljard euro. Dit is 3,6 procent meer dan in 2009. In 2009 bedroeg de groei nog 5,7 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers die het CBS vandaag publiceert.
Zorguitgaven groeien minder snel

Vanaf 2004 tot 2009 groeiden de zorguitgaven steeds sneller, tot 7 procent in 2008. In 2009 zette een daling in. Vorig jaar daalde de groei verder naar 3,6 procent. Het sterkst nam de uitgavengroei af in de ziekenhuiszorg, huisartsenzorg en gehandicaptenzorg. In de ouderenzorg was de groei boven het gemiddelde.

Ziekenhuiszorg

De uitgaven aan ziekenhuizen en specialistenpraktijken stegen in 2010 met 3,5 procent. In 2009 was dat nog bijna 7 procent. De lagere groei komt vooral door forse tariefdalingen bij medisch specialisten in reactie op aanzienlijke budgetoverschrijdingen in eerdere jaren. De uitgaven aan ziekenhuizen en specialistenpraktijken vormen ruim een kwart van de totale uitgaven aan zorg.

Huisartsen

De uitgaven aan huisartsenpraktijken groeiden in 2010 met slechts 2,4 procent. De uitgaven aan ketenzorgprojecten zitten daar niet bij. Die zijn toegerekend aan de samenwerkingsverbanden die vallen onder de verstrekkers van ondersteunende diensten. Weliswaar voeren de huisartsen bij ketenzorg de regie, maar niet alle uitgaven aan ketenzorg slaan per definitie neer bij de huisartsenpraktijken. Ook andere zorgaanbieders zijn bij de levering van ketenzorg aan patiënten betrokken. De uitgaven aan verstrekkers van ondersteunende diensten groeiden in 2010 met 5 procent.

Ouderenzorg

De uitgaven aan de ouderenzorg namen in 2010 met 5 procent toe. Bij de ouderenzorg stegen zowel de uitgaven aan de extramurale zorg als aan de intramurale zorg. Dat komt bij de extramurale zorg vooral door de persoonlijke verzorging van patiënten en bij de intramurale zorg door de zorgzwaartepakketten.

Gehandicapten

In de gehandicaptenzorg namen de uitgaven slechts toe met 1,3 procent. Dit is te verklaren door een daling bij de extramuraal verleende zorg, in het bijzonder de begeleiding van patiënten. Ook zijn minder middelen ingezet bij de voorzieningen voor gehandicapten. Vooral op het gebied van vervoer en hulpmiddelen.

Bbp

Het aandeel van de zorguitgaven in het bruto binnenlands product (bbp) is volgens de definitie die het CBS hanteert in 2010 stabiel gebleven op 14,8 procent. De uitgaven per hoofd van de bevolking bedroegen 5.272 euro. In 2009 was dat 5.113 euro. Volgens de internationale definitie bedraagt in ons land het aandeel van de uitgaven aan gezondheidszorg in het bbp in 2009 en 2010 ongeveer 11 procent. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Toelichting

Voor de liefhebber: Technische toelichting

Lees ook:

Omzet ziekenhuizen groeit met vier procent

‘Omzetgroei umc’s gaat achteruit’

Overschrijding VWS is 1,4 miljard euro

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.