Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraar CZ roept azM tot de orde

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraar CZ vindt dat het academisch ziekenhuis Maastricht zijn zorgplicht verzaakt door patiënten buiten een bepaald postcodegebied niet meer toe te laten tot de afdeling klinische immunologie. Dat heeft CZ de directie van het ziekenhuis per brief laten weten.
Zorgverzekeraar CZ roept azM tot de orde

CZ heeft het ziekenhuis geschreven naar aanleiding van klachten van eigen klanten. De zorgverzekeraar noemt het onrechtmatig dat patiënten die binnen het verzorgingsgebied van het universitaire ziekenhuis wonen, op grond van hun postcode dergelijke specialistische zorg wordt geweigerd.

40 miljoen verlies

Vandaag heeft het azM besloten om eerst een andere mogelijkheid verder te onderzoeken, zo laat woordvoerder Liz Tans weten. “Klinische immunologie is in de diagnostiek ontzettend kostbaar. Je zou dat ook op afstand kunnen doen. Daarbij is de patiënt opgenomen in een ander ziekenhuis, dat dan ook de kosten draagt, en behandelen onze artsen op consultbasis mee.” Het azM moet drastisch bezuinigen. In het ‘worst case scenario’ komt het dit jaar 20 miljoen tekort en volgend jaar 44 miljoen.

‘Klunzig’

Tans erkent dat de voorlichting aan patiënten en aan verwijzende ziekenhuizen “klunzig” is geweest. Toch sluit zij niet uit dat het azM het aanbod klinische immunologie uiteindelijk volledig stopt. Ook andere topreferente zorg wordt kritisch bekeken. Dat is academische zorg waar de umc’s een landelijke functie in hebben en waarvoor zij een speciale vergoeding krijgen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Soms gaat het om grote groepen, soms zijn het heel zeldzame aandoeningen.

Eerlijk zeggen

Het azM loopt vooruit op de landelijke discussie over differentiatie, zo zegt Tans. “Wil de zorg betaalbaar blijven, dan kun je niet alle academische zorg in alle academische ziekenhuizen blijven aanbieden.” Zij denkt dat haar ziekenhuis niet het enige umc is dat met dit probleem worstelt. “We hebben het maar gewoon eerlijk gezegd. Ik vermoed dat men op andere plaatsen stilzwijgend wachtlijsten laat ontstaan, in de hoop dat patiënten een ander ziekenhuis kiezen.”

Geen afstemming

Voor zover bekend, hebben andere universitaire ziekenhuizen waar bezuinigingsoperaties spelen, nog geen plannen om te snijden in hun aanbod topreferente zorg. NFU-woordvoerder Johan Kortenray, wijst op de eigen verantwoordelijkheid van het Maastrichtse umc: “De NFU heeft hier geen standpunt over. Er is niet in NFU-verband over gesproken en het azM heeft dit niet landelijk afgestemd. Maar het ligt wel voor de hand de taken te verdelen naarmate de patiëntengroepen kleiner worden. Het onderwerp zou nog aan de orde kunnen komen binnen de NFU.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

azM weigert patiënten buiten directe omgeving

azM samen met universiteit Maastricht

‘Wij willen een supergespecialiseerd hart- en vaatcentrum’

Zorgvisie magazine

Meer interesse in achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.