Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraar mag integrale geboortezorg beter betalen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraars mogen hogere tarieven rekenen voor integrale geboortezorg.
Baby's Adobestock
Adobestock

Dat antwoordt minister Bruno Bruins op Kamervragen.

Integrale geboortezorg

Regio’s kunnen sinds dit jaar gebruik maken van de beleidsregel integrale geboortezorg. Deze bekostigingssystematiek bestaat naast de monodisciplinaire beleidsregels. De minister wijst er op dat het een vrijwillige keuze is van de partijen in de regio’s of ze gebruik willen maken van de integrale bekostiging. Ze kunnen ook kiezen voor monodisciplinaire zorg. Of de zorgverzekeraar maximumtarieven wil betalen of daar onder gaat zitten, is aan de zorgverzekeraar. Het is ook niet zo dat als een verloskundige deelneemt aan een integrale geboortezorgorganisatie zij altijd het maximum monodisciplinaire tarief zou kunnen krijgen.

Keuzevrijheid

Voor integrale geboortezorg moeten contracten worden gesloten, voor de monodisciplinaire geboortezorg is dat niet verplicht. Volgens Bruins staat dit de keuzevrijheid van zwangere vrouwen niet in de weg. ‘Het stimuleren van integrale bekostiging is iets anders dan het dwingen richting integrale bekostiging. Verzekeraars zijn immers ook binnen de monodisciplinaire beleidsregels bereid om contracten aan te gaan.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.