Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraars frustreren marktwerking

De grote zorgverzekeraars frustreren marktwerking op de markt voor verzekeringspolissen. Dat constateert verzekeringsmakelaar en adviseur Aon Consulting.

Doordat zorgverzekeraars hun basispolis laat bekend maken, zijn bedrijven niet in staat goed te onderhandelen over collectieve polissen. Tot eind vorig week had nog geen van de vier grote verzekeraars de polisvoorwaarden bekend gemaakt. Op 26 oktober kwam Menzis als eerste met zijn premie. Vermoedelijk zullen Achmea-Agis, Uvit en CZ nu snel volgen.

Te kort

Verzekeraars zijn wettelijk verplicht om voor medio november hun polisvoorwaarden bekend te maken. Door nu met de polisvoorwaarden naar buiten te komen blijven de verzekeraars weliswaar binnen de wettelijke termijn, maar volgens Aon is twee weken te kort om nog te communiceren met de werknemers en veranderingen in de polisvoorwaarden aan te brengen.

Marktaandeel

De late bekendmaking van de polisvoorwaarden wordt volgens consultant Allard Bolland ingegeven door de angst voor verlies van marktaandeel. “De vier grote spelers hebben de afgelopen jaren een harde strijd gestreden voor hun marktaandeel. Daar zijn ze zuinig op. Als ze als eerste met hun premie komen, lopen ze de kans dat andere daaronder duiken”, aldus Bolland in Het Financieele Dagblad. “Het gevolg is dat er van marktwerking niet veel terecht komt. Er is immers weinig ruimte voor keuzes.”

Tijdig informeren

Aon roept het bestuur van de verzekeraars op om hun verantwoordelijkheid te nemen voor het goed laten werken van de markt. Dat betekent dat zij tijdig beginnen met het informeren van hun klanten. Het goede voorbeeld wordt gegeven door enkele kleinere verzekeringsmaatschappijen hun premies bekendgemaakt, waaronder DSW, die al op 25 september de premie bekend maakte. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Links

Verzekeraars verliezen 320 miljoen op basispolis

Aanvullende polis waarschijnlijk duurder

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.