Zorgverzekeraars huiverig voor meerjarencontracten

Zorgverzekeraars willen vaker meerjarencontracten aanbieden en investeren in preventie, maar zij vinden het huidige zorgstelsel daarvoor onvoldoende geschikt. Dat blijkt uit het rapport: ‘Samen werken aan duurzame zorg’ van het RIVM over de Landelijke monitor proeftuinen (LMP).

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Zorgverzekeraars huiverig voor meerjarencontracten
Foto: ANP - Robin Utrecht

De LMP draait om negen initiatieven die benoemd zijn als ‘proeftuin’. Deze proeftuinen hebben tot doel de gezondheid van de populatie te verhogen, de kwaliteit van zorg te verbeteren en de groei in (zorg)uitgaven te beheersen (Triple Aim). In de proeftuinen werken verschillende actoren in de regio, waaronder zorgverzekeraars, zorgaanbieders en/of gemeenten, samen. Zij zetten gezamenlijk interventies op om bovengenoemde doelen te realiseren.

Kinderschoenen

Binnen de proeftuinen werken zorgaanbieders, verzekeraars, gemeenten en andere partijen samen aan duurzame zorg in een regio of gebied. Zij bepalen samen een overkoepelende strategie en ontwikkelen interventies. Een daadwerkelijke populatiegerichte aanpak waarbij populatiedoelen centraal worden

1
60

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. ook hier conflicteert de rol van de verzekeraar(s) als behartiger van de belangen van zijn verzekerde (individueel én collectief!) met zijn regierol ten opzichte van het macrobudget. de manier waarop het departement beleid voert lijkt daarbij vooral richting macrobudget te dringen. 
    het wil mij voorkomen dat het macrobudget – voor zover nodig – vooral een zaak is van rijksbeleid. de verzekeraars zouden hun regierol op dit vlak aan het ministerie moeten teruggeven, in het belang van hun verzekerden en van de ontwikkeling van de sector.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.