Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraars investeren in draagbare laboratoria

Mark van Dorresteijn
Achmea en De Friesland Zorgverzekeraar gaan participeren in het bedrijf Ostendum. Dit bedrijf ontwikkelt lab-on-a-chip toepassingen – minuscule laboratoria op een chip – waarmee een arts binnen enkele minuten onder meer bloed- , urine- en speekselmonsters kan onderzoeken om vervolgens een diagnose te stellen.
Zorgverzekeraars investeren in draagbare laboratoria

De arts is niet afhankelijk van een locatie, omdat het een draagbaar laboratorium betreft. Zo bespaar je kosten en kan een behandeling direct en gericht van start gaan, wat de zorg voor de patiënt ten goede komt.

Voorkomen van onnodige zorg

Paul Nederkoorn, CEO van Ostendum: ‘Achmea en De Friesland Zorgverzekeraar helpen met hun participatie het draagbare laboratorium verder te ontwikkelen om uiteindelijk onder andere artsen in staat te stellen patiënten sneller en beter te kunnen helpen. Daarnaast maken we graag gebruik van hun kennis en netwerk.’ Met de lab-on-a-chip is een ziekte sneller opgespoord en wordt onnodige zorg voorkomen. ‘Een hartinfarct bij vrouwen bijvoorbeeld wordt in veel gevallen in een later stadium ontdekt doordat zij vaak andere symptomen vertonen na een infarct dan een man. De technologie van Ostendum meet tot wel 1000 maal gevoeliger dan de nu gebruikte methoden, waardoor een arts sneller het eiwit in het bloed herkent dat vrijkomt tijdens een hartinfarct. Ook kan onnodig medicijngebruik worden voorkomen, doordat er alleen nog antibiotica wordt voorgeschreven als de uitslag wijst op een bacteriële infectie’, aldus Nederkoorn.

Voordelen

Roelof Konterman, lid van de raad van bestuur bij Achmea, ziet grote voordelen in het gebruik van lab-on-a-chip. ‘Ostendum gaat zorgen voor een grote verandering in de huidige infrastructuur doordat de arts analyses direct aan het ziekenhuisbed, in de ambulance, in de huisartsenpraktijk of op termijn zelfs bij de patiënt thuis kan uitvoeren.’

Overeenkomst

Achmea, De Friesland Zorgverzekeraar en Ostendum tekenen vandaag op de campus van de Universiteit Twente de overeenkomst.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.