Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraars maken drie miljoen vrij voor zelfmanagement

De gezamenlijke zorgverzekeraars hebben 3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het verder brengen van zelfmanagement in de zorg. Hierdoor wordt het mogelijk voor mensen met een chronische aandoening om zelf aan hun gezondheid te werken, met hulp van hun zorgverlener, hun omgeving en ICT.
lampjeHiRes400.jpg

Het bedrag is vrijgemaakt dankzij een krachtenbundeling van patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars in de coöperatie Zelfzorg Ondersteund (ZO!) Die coöperatie bestaat uit CZ, De Friesland, Menzis, ONVZ, VGZ, Zilveren Kruis, DVN, Hart&Vaatgroep, Longfonds, NPCF, Ineen, LHV, NDF en NHG.

Eerstelijns zorgorganisaties
Eerstelijns zorgorganisaties die aan de slag willen met zelfmanagement, maar daarvoor onvoldoende reguliere middelen hebben, kunnen aanspraak maken op het beschikbare budget van de zorgverzekeraars. Het invoeren van zelfmanagement is namelijk niet eenvoudig. Zo moet het zorgproces aangepast worden en moeten medewerkers geschoold worden voor hun nieuwe rol.

Extra middelen
ZO! ondersteunt eerstelijns zorgorganisaties hierbij. Een consulent van ZO! brengt samen met de zorgverzekeraar, een patiëntvertegenwoordiger en de zorgaanbieder in kaart waar de zorggroep staat en hoe de volgende stap gezet kan worden bij de implementatie van zelfmanagement. Als de uitkomst van het traject is dat er eenmalig extra middelen nodig zijn om de stap mogelijk te maken, kan budget van de verzekeraars gevraagd worden. Dit geld wordt verstrekt door Zorgverzekeraars Nederland.

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.
Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.