Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Zorgverzekeraars oneerlijk en ontransparant’

Zorgverzekeraars maken forse winsten en presenteren eigen kosten ten onrechte als zorgkosten. Dit zijn een paar van de conclusies uit een onderzoek naar zorgverzekeraars in opdracht van ledenorganisatie in de zorg VvAA.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘Zorgverzekeraars oneerlijk en ontransparant’

Met name de vier grote verzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis, die 90 procent van de markt bedienen, hebben een hoog eigen vermogen en maken forse winsten. Dat stellen de onderzoekers van het VvAA-rapport. De totale gezamenlijke winst van de vier grote verzekeringsconcerns in 2011 is vastgesteld op 669 miljoen euro. Over 2012 zal de winst tenminste gelijk zijn aan dat bedrag.

Premies omlaag
Edwin Brugman, directeur kennismanagement van VvAA: ‘Zorgverzekeraars komen nu naar buiten met de mededeling dat de premies omlaag kunnen omdat de winsten dit jaar zo hoog zijn. Dit was de afgelopen jaren ook al het geval,

7
84

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Politici, bestuurders en nu dus ook zorgverzekeraars gaan in hun minachting naar de burger inmiddels zover dat ze denken dat we alles geloven en alles maar doen wat ze zeggen.
  Ik kan niet voorspellen, maar toch durf ik een fikse poging te wagen: de premie gaat NIET omlaag en zal — helemaal in het kader van de voor de gekhouderij van de burger — omhoog gaan of minder stijgen dan aangekondigd of noodzakelijk (met die uitlating kun je met de premie doen wat je wil); als je de premie met 10 euro per maand wil verhogen, kondig je aan dat die eigenlijk met 18 euro moet stijgen.
  In hun 2e villa in Toscane zitten ze zich dan kapot te lachen.
  Droom maar lekker door.

 3. Zorgverzekeraars hebben in het huidige stelsel geen enkele prikkel om goedkoper te werken, het is eerder andersom. Hoe meer het kost, hoe meer marge. Tel daarbij op instellingen die er vanuit gaan dat er toch wel betaald wordt en een minister die af en toe wat lawaai maakt maar ook niet doorbijt en er gebeurt weer helemaal niets aan de almaar stijgende kosten.
  Het idee is blijbaar, de burger betaalt het toch wel. Politici hebben maar één agenda en dat is elkaar de tent uitvechten welke burger dat dan is. Dat het goedkoper moet (en veel goedkoper kan, de zorg werkt qua processen vreselijk inefficient) wil niemand hard roepen.

 4. De solvabiliteit van de VVAA is resp 415% (!!!) voor hun schadeverzekeringen-NV en 324% (!!!) voor hun levensverzekeringen-NV. Dat is in deze crisis-tijd een behoorlijke solvabiliteit. Is de VVAA soms groot geworden door woekerwinsten en oppotten? Weten we zeker dat er geen woekerpolissen met woekerwinsten zijn aangeboden? Als lid van de VVAA zou ik hier niet blij van worden.
  De solvabiliteit van de VVAA is trouwens opgebouwd met premiegeld van de zorg. Alle leden van de VVAA werken namelijk in de zorg en worden betaald met premiegeld van alle Nederlanders.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.