Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Zorgverzekeraars willen meer aan regionale preventie doen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgverzekeraars Menzis, Zilveren Kruis en CZ willen dat een volgend kabinet zorgverzekeraars meer ruimte biedt voor een regionale aanpak van preventie. Daarbij willen de verzekeraars ook intensiever optrekken met gemeenten. Dat bleek bij een webinar van Menzis met als gasten de boegbeelden van Zilveren Kruis en CZ, en de wethouders van Rotterdam en Aalten.
Ruben Wenselaar Door Jasper Groen Klein
‘Neem een gezondheidsplicht op in de vijf zorgwetten’, zei Menzis-voorzitter Ruben Wenselaar op de Dag van de Preventie 2020. Foto: Jasper Groen
Premium

Preventie gaat een speerpunt worden

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    4 REACTIES

    1. Ik heb het artikel niet helemaal kunnen lezen, vanwege het niet hebben van een abonnement. Ik heb wel reeds wat over het onderwerp gelezen, ook in deze context en ik reageer er graag op met het doel mogelijk wat bij te kunnen dragen.

      De reden* dat veel mensen ​ziek worden (niet alleen zelf, ook door de effecten van wat ze ervaren van andere mensen) en ook de weg van verschillende soorten verslavingen inslaan, is vaak terug te brengen naar hoe men (en niet alleen bewust) coped met allerlei.
      Die allerlei betreft veelal ervaringen / stress / gevoelens.
      Dit is te herleiden tot de opvoeding/opgroeien – op emotioneel gebied.
      Elementen zijn o.a.:
      – Velen van ons hadden ouders die ons niet toereikend hebben kunnen co-reguleren m.b.t. de emoties. Hierdoor is er geen gezonde emotieregulatie.
      Dat heeft dus allerlei wegen om daar wat mee aan te vangen, andere manier van uiten/omgaan mee, verslavingen, onderdrukken en het lichaam die daar ongezond op reageert of in een staat komen dat men niet zo goed voor zichzelf kan zorgen etc.
      Dit is iets wat van generatie op generatie wordt doorgegeven aan elkaar, tot iemand wat anders leert, en dat doorgeeft
      – Velen van de mensen hebben dingen meegemaakt in de jeugd die voor een kind net te groot/complex waren te kunnen plaatsen/verwerken op dat moment – dit is onthouden in ons systeem en kan (en met een onbewustzijn daarvan) doorwerken in ons volwassen leven. Ons lichaam kan op herinnering daaraan een (emotioneel gevoelde) flashback en fight/flight/freeze etc reactie geven. Dat kan ongezond zijn.
      – In de opvoeding/opgroeien hebben we bepaalde (ook ongezonde) gedachtes en overtuigingen meegekregen van onze omgeving, die gebaseerd zijn op wat deze mensen konden en dachten, wat niet verder kon gaan dan hun mogelijkheden op dat moment.

      Preventieve zorg:
      De kinderen van de nieuwe generatie die met bovenstaande minder te maken krijgen, over een fijnere gereedschapskist beschikken.
      De volwassenen van deze generatie die leren over emotieregulatie, overtuigingen, mindset, evt. oude/onbewuste trauma’s integreren.

      * Buiten o.a. luchtvervuiling, wat toevoegingen aan producten die/waaruit we eten en (andere) oude, destijds praktische, ideeen / ideeen die kwamen uit en zich beperkten tot de kennis die we toen hadden (zoals, het dragen van een beha – wat, naar ik meen op dit moment, een verhoogde kans op borstkanker kan geven)

      • De realiteit is (wel) dat de levende mens resources nodig kan hebben om te leven. En gezonde om gezond te leven.
        Er mag m.b.t. preventie, even buiten de zorgverzekeraars hier nu om, zeker aandacht zijn voor een beleid m.b.t. geboortes voor meer kwaliteit en minder kwantiteit daaromtrent (bijv. dat men eerst moeten voldoen aan een aantal items en ook educatie e.d. kunnen ontvangen om daar uit te kunnen komen).
        En richting de biodiversiteit: zo belangrijk voor een gezonde planeet en gezonde ons – alles is met elkaar verbonden.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.