Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Zorgverzekeraars willen vooruit en dat zullen we laten zien’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
ZN-voorzitter Dirk Jan van den Berg ziet voor zorgverzekeraars een nieuwe rol weggelegd. Het IZA dwingt zorgverzekeraars hun positie binnen het zorgsysteem opnieuw te bepalen. ‘Er is de afgelopen maanden veel gepraat maar er is geen minuut verspild.’
Dirk Jan van den Berg, zorgverzekeraars nederland, en integraal zorgakkoord
ZN-voorzitter Dirk Jan van den Berg

Om te laten zien dat ze

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    2 REACTIES

    1. Verbijsterend dat elke visie op de GGz ontbreekt bij de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland; wellicht wilt u hier als Zorgvisie toch nog eens op doorvragen. We hebben het hier over een groot probleem:
      https://doktersvandewereld.org/verzekeraars-houden-300-miljoen-euro-op-zak-ondanks-crisis-in-de-ggz/
      reeds jaren bekend en al door de Algemene Rekenkamer geadresseerd in 2020:
      https://www.rekenkamer.nl/publicaties/rapporten/2020/06/25/geen-plek-voor-grote-problemen
      waar bij de maatschappelijke ontwrichting steeds groter is omdat het iedereen wel treft. We hebben het hier over 1.2 mln. verzekerden met hun naasten dus over miljoenen verzekerden.
      Het zelfde dat in de Jeugdzorg plaats heeft gevonden; nl. juist geen aandacht voor complexe gevallen omdat dat financieel niet rendabel is, vindt nu in de GGz plaats.
      Met alle demotivatie als gevolg van psychiaters (zie: RedDeGGz) en verpleegkundigen die vastlopen op de beruchte zorgplafonds die nu juist remmend werken op de zorg die nodig is en waar door de Zorgverzekeraars de afgelopen jaren 300 mln. per jaar – tegen hun zorgplicht in – niet aangewend hebben voor de GGz.
      Dit kan zo niet doorgaan en de Zorgverzekeraars hebben wel degelijk de plicht om ook de al lang bekende innovatie in te zetten die het sociaal domein verbindt met patienten en naasten maar ook de GGz innoveert, olv. prof. Jim van Os: http://www.denieuweggz.nl/gem
      Dirk Jan van den Berg is goed op de hoogte van bovenstaande en het zou ook goed zijn als Zorgvisie hier aandacht aan besteedt. Temeer daar patienten- en naastenvereniging MIND het Zorgakkoord niet getekend heeft, net als de huisartsen. Dit mag toch als belangrijk signaal beschouwd worden dat 1.2 miljoen verzekerde psychiatrisch patienten niet het idee hebben dat het beleid van Zorgverzekeraars Nederland hen recht doet. Dat zij merendeels hun eigen belangen niet goed kunnen behartigen zou Zorgvisie nog meer moeten aanzetten tot aandacht voor deze groep verzekerden en doorvragen bij voorzitter Dirk Jan van den Berg naar zijn visie hieromtrent.

    2. Lees alle reacties
    3. De uitspraak ‘De bedoeling van contractering is dat de zorgaanbieders hun werk goed kunnen doen, dat zorgverzekeraars hen kritisch bevragen over de noodzaak van het bedrag of het aantal behandelingen’ doet mij een beetje huiveren als ik zie hoe medisch adviseurs in de revalidatiegeneeskunde onbeschaamd op de stoel van revalidatieartsen zijn gaan zitten de laatste jaren (Zilveren Kruis met name nog steeds).

      Ondanks meerdere veroordelingen van dat gedrag door rechtbanken, gerechtshoven en zelfs de Hoge Raad is dit gedrag nog steeds niet gestopt.

      Vraag is waarom de zorgverzekeraar zowel de centjes, de kwaliteit, de toegang tot de zorg als de sancties allemaal beheren. Dat kan toch nooit goed zijn: dat leidt onherroepelijk tot enkel financieel denken en geen kansen voor nieuwkomers, welke dan via ‘de vrije artsenkeuze’ buiten spel worden gezet (want: budget is op en er is voldoende ingekocht, alle wachtlijsten ten spijt).

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.