Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgvisie ict magazine nr. 4, 2018

Vandaag verschijnt het augustusnummer van Zorgvisie ict-magazine. Floortje Scheepers siert het cover. Zij is hoogleraar Innovatie in de ggz en voorstander van ‘blended’ psychiatrie. Toepassing van big data biedt ook in de ggz veel mogelijkheden, al is volgens haar enige terughoudendheid op zijn plaats. ‘Er is geen one size fits all-oplossing en er zijn geen grote, allesomvattende systemen.’ Verder in nr. 4: E-innovatie in het St Jansdal ziekenhuis, Inspectietoezicht op zorg-ict en revalideren met sensoren.
Cover Zvict04 2018 660x440

INHOUD ZORGVISIE ICT MAGAZINE NR. 4, 2018

ARTIKELEN

Spelenderwijs informeren  Het gebruik van serious gaming in de zorg neemt toe, al blijft het een langdurig en kostbaar proces om een zinvol spel te ontwikkelen.

Groot in digitalisering  St Jansdal haalt meer uit Epic dan Amerikaanse ziekenhuizen die het epd gebruiken. E-innovatie staat voorop in het regionale ziekenhuis.

Eenduidig taalgebruik  De vertaling van het medische terminologiestelsel SNOMED CT in het Nederlands vordert gestaag. Ook verpleegkundigen en verzorgenden gaan ermee werken.

Dubbele medicatiecontrole  Twee ziekenhuizen over een scanner die controleert of de juiste medicatie wordt uitgedeeld. Het apparaat biedt meer mogelijkheden.

Toezicht op zorg-ict  De IGJ was niet tevreden over het e-health- en ict-gebruik bij tien zorginstellingen. Vooral de organisatorische aanpak laat nog te wensen over, vertelt inspecteur Johan Krijgsman.

Revalideren met sensoren  Behandelaren en onderzoekers in de Sint Maartenskliniek kunnen veel met de gedetailleerde en objectieve beweeginformatie uit sensoren aan het lichaam van revalidatiepatiënten.

UITGELICHT

Vaart maken met pgo’s  In een persoonlijke gezondheidsomgeving beheren patiënten de voor hen relevante medische gegevens. Het programma MedMij leidt de ontwikkeling ervan in goede banen.

INTERVIEW

‘Kies wat het beste bij je past’ Hoogleraar Innovatie in de ggz Floortje Scheepers vertelt graag over de mogelijkheden van e-health en big data. Toch waarschuwt ze voor te hooggespannen verwachtingen.


Nog geen abonnee? Klik hier voor een abonnement >>


Heeft u een Zorgvisie Professioneel abonnement? Lees hier het magazine digitaal >>

1 REACTIE

 1. Fijn dat wegeabonneerd zijn op.zorgvisie.
  Als ervaren mantelzorger die ook voor zichzelf het aftakelingsproces door dementie probeerd te vertragen
  ontvangen wij interessante informatie. Mijn partner is verrassend voor een groot deel genezen van een herseninfarct.
  Veel is weer terug behalve het aansturen van haar rechter arm. Ook door de interessante en practische tips in Zorgvisie hopen we langer zelfstandig “in leven” te kunnen blijven.
  “Keep ‘m coming” is onze strijdkreet.
  Bij voorbaat dank voor uw fijne service
  Als hier kosten aan verbonden zijn dan horen we dat grasg.
  Met vriendelijke groet en tot spreeks Gert Arp en Marijke Houtman.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.