Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, augustus 2010

Eindredacteur
In het augustusnummer van Zorgvisie magazine vertelt Wouter van Ewijk over wat hem als bestuurder van een groot academisch ziekenhuis bezighoudt. Verder voordelen van de coöperatie voor gehandicaptenzorgorganisaties, onderzoek naar het welslagen van de Wmo en de focusartikelen over veiligheid. Het coververhaal stelt vast waarom overeenstemming over kwaliteitsindicatoren voor ziekenhuiszorg uitblijft.
Zorgvisie magazine

Cover: JeRoen Murré

Interview Wouter van Ewijk, lid raad van bestuur VU medisch centrum

Kampioen fuseren


VUmc-bestuurder Wouter van Ewijk heeft maar liefst vier fusies tot stand gebracht. De meest recente is wel heel bijzonder. Voor het eerst fuseerde een ggz-instelling met een academisch ziekenhuis. Van Ewijk: ‘Door samen te gaan, komt ook in het onderzoek en de opleiding eerder en meer aandacht voor psychiatrie.’

Coöperatie

Het heil van een ‘oude’ bestuursvorm


De gehandicaptenzorg loopt warm voor de coöperatie als bestuursvorm. Dat model biedt de sector verschillende voordelen. Cliënten en verwanten zijn directer betrokken en kunnen meer participeren. Met het oog op de nieuwe Cliëntenwet is de medezeggenschap eenvoudiger te regelen in een coöperatie.

De Wmo gewogen

Cliënt schiet er nog niet veel mee op


Drie jaar na de invoering van de Wmo is het denken en doen over maatschappelijke ondersteuning en huishoudelijke hulp nauwelijks veranderd. De gemeenten, die de uitvoering van de Wmo toegeschoven kregen, slagen er redelijk goed in hun taken op te pakken, maar de cliënt ontvangt nog geen maatwerk.

Focus veiligheid

Op veel terreinen wordt hard gewerkt om de veiligheid in de zorg te verbeteren. In deze focus naast het coververhaal drie artikelen waarin een aspect van veiligheid aan bod komt. Door valincidenten in de ouderenzorg te voorkomen verbetert de kwaliteit van leven van cliënten. De ggz probeert een veiligheidsmanagementsysteem van de grond te krijgen maar vindt hobbels op haar weg. En met alle protocollen en procedures blijft alertheid geboden: mindfulness in de OK.

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.