Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, januari 2010

Eindredacteur
Focus Verzekeraars: in dit nummer drie artikelen over de rol van zorgverzekeraars. Politiek en burgers verwachten dat zorgverzekeraars de kwaliteit van zorg garanderen. Maar hoe kunnen ze dat als zorgaanbieders zelf al nauwelijks de kwaliteit van hun behandelingen kunnen vaststellen?
Zorgvisie magazine

Cover: JeRoen Murré

‘Kwaliteit is kerntaak van bestuurders’

Hoofdinspecteur curatieve zorg Wim Schellekens meent dat bestuurders zich intensief met de kwaliteit van zorg bezig moeten houden. “Geen enkele zorgorganisatie heeft in zijn missie staan ‘binnen het budget blijven’. Het heeft altijd met patiëntenzorg te maken.” De inspectie gaat 2010 gebruiken om normen voor goed bestuur en toezicht op te stellen.

IGZ-rapport: Kwaliteit & veiligheid op de agenda van de professionals, bestuurders en toezichthouders [PDF]

Naleving van wet- en regelgeving

De waarde van compliance-beleid


Zorgaanbieders hebben te maken met diverse wetten en controlerende instanties. En zij onderwerpen zich ook aan eigen normen en regels en die van de branche. Met goed toezicht op de naleving (compliance) van al die regels voorkomt een organisatie reputatieschade en boetes. Bovendien kan zij zich ermee onderscheiden als goede en betrouwbare onderneming.

Interview Atie Schipaanboord

‘De NPCF bepaalt haar eigen koers’


Nog één keer als spreekbuis voor de zorgconsumenten over het epd, onafhankelijke financiering van en samenwerking tussen patiëntenverenigingen. Met ingang van het nieuwe jaar behartigt ze de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden. “Ik heb gemerkt hoe belangrijk patiënten hun rol vinden voor goede zorg en een gevoel van veiligheid.”

Kleinschalig wonen met dementie

Op naar differentiatie


Nu bijna de hele verpleeghuisbranche het kleinschalig wonen voor dementerenden omhelst, waarschuwt de Stichting Wonen met Dementie bij haar (zelfgekozen) opheffing dat kleinschaligheid vooral niet het nieuwe dogma moet worden. “Het is juist de bedoeling dat er iets te kiezen valt.”

Abonneer u op het magazine

Zorgvisie is hét vakmagazine voor management en beleid in de Nederlandse zorgsector. Zorgvisie brengt u met ieder nummer analyses, achtergronden en thema-artikelen samen in een helder magazine. Klik hier om nu een abonnement te nemen op Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.