Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, maart 2016

Eindredacteur
In het maartnummer een interview met hoofdinspecteur cure Hans Schoo die een warm pleidooi voor openheid over fouten houdt. Ook de focus gaat over extern toezicht met aandacht voor integriteit als ingrediënt voor goed bestuur, de meldplicht datalekken en horizontaal toezicht. Verder in dit nummer onder meer: nieuwe financieringsbronnen bieden perspectief.
Cover_online.jpg

COVERARTIKEL

‘Ik wil niet alleen maar handhaven’
Hans Schoo, de nieuwe hoofdinspecteur curatieve zorg, hoopt dat hij ziekenhuizen kan bewegen te investeren in een ‘gerechtvaardigde cultuur’. ‘Daar is de veiligheid van patiënten het best mee verankerd.’

Neem direct een abonnement op Zorgvisie.
Abonneren>>

Meer dan alleen apparatuur
Technologiebedrijven gaan steeds omvangrijkere verbintenissen aan met ziekenhuizen. Siemens is zelfs medefinancier van de nieuwbouw van het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda.

Leren van elkaar
In de gehandicaptenzorg is een instrument bedacht waarmee organisaties de ervaringen van cliënten met elkaar kunnen vergelijken. Deze spiegelinformatie helpt de professionals nog betere ondersteuning te bieden.

Onderzoeksdata delen
De umc’s werken samen in het programma Data4lifescience om medische data veilig uit te kunnen wisselen. Er komt een infrastructuur voor de opslag en uitwisseling die voldoet aan alle huidige eisen.

Waardevolle functie
Het belang van ict in ziekenhuizen neemt toe. Een chief information officer in het ziekenhuisbestuur kan het strategisch potentieel van ict ontwikkelen.

FOCUS TOEZICHT

NZa buiten spel
Met horizontaal toezicht voorkomen verzekeraars en instellingen boetes wegens fout declareren. Ook fijn voor accountant en patiënt.

Integer bestuur
Meer aandacht voor integriteit als onderdeel van good governance gevraagd. Inspiratie valt te halen in andere sectoren.

Meldplicht datalekken
De Autoriteit Persoonsgegevens ziet erop toe dat organisaties correct omgaan met hun klantgegevens. ‘Medische gegevens’ is een van de thema’s waar de autoriteit zich specifiek op richt.

Neem direct een abonnement op Zorgvisie.
Abonneren>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.