Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2020

Het coververhaal van Zorgvisie tech magazine, dat op 27 maart bij abonnees op de mat valt, gaat over de digitalisering in de vvt-sector. Verder: nieuwe Europese regels voor medische hulpmiddelen gaan voor problemen zorgen met digital health.
Cover Zv Tech 01 2020

COVERVERHAAL deel 1 en 2

Visie gevraagd voor digitalisering in de vvt-sector

Hoe kan het dat digitalisering in de langdurige zorg achterloopt? Een van de redenen is volgens Eddo de Haas, ict-adviseur van Berenschot, dat er te weinig goede mensen actief zijn op het gebied van digitale innovatie in de vvt-sector. ‘De mensen die actief zijn, zijn vooral bezig met het in stand houden van de gebruikte ict. Ze hebben onvoldoende tijd voor vernieuwing.’

Van achterblijver naar koploper

Oktober, een grote organisatie voor ouderenzorg in de Brabantse Kempen, stond op een flinke achterstand. Er was geen elektronisch cliëntendossier en de ict-systemen draaiden nog op Office 2003, een systeem dat niet eens meer door Microsoft werd onderhouden. De archivering liet eveneens te wensen over. Het project Digitale Snelweg maakte een einde aan de technologische achterstand.


Heeft u een Zorgvisie compact-abonnement? Lees hier de magazineartikelen online. Nog geen abonnee? Kies uw abonnement >>


COLUMN

Belasting betalen? Dan eerst betalen!

Sinds de Belastingdienst gebruikmaakt van eHerkenning moeten bedrijven een account aanschaffen om belastingaangifte te kunnen doen. Eddy van de Werken signaleert een trend en maakt een vergelijking met toepassingen in de zorg zoals het Landelijk Schakelpunt. Lees de column hier >>

INTERVIEW

‘De ontwikkeling van de zorg in brede zin, daar gaat het ons om’

Matthijs Blokhuis is bestuurder van Noaber Foundation, een impact investeerder op het gebied van zorginnovatie. Een van de  opmerkelijkste successen van het fonds was de oprichting en doorontwikkeling van VitalHealth, een softwarebedrijf dat onder meer een digitaal platform ontwikkelde waarmee artsen en patiënten regionaal kunnen communiceren.

ACHTERGROND

Obstakels voor digital health

Nieuwe Europese regels voor medische hulpmiddelen gaan voor problemen zorgen met digital health. Veel medische apps en toepassingen zijn straks niet meer bruikbaar en nieuwe software wordt veel lastiger beschikbaar. Daarvoor waarschuwen Wouter van Solinge en Saskia Haitjema van UMC Utrecht.

COLUMN

Vijfjarenplan voor de regio

De mariniers uit Doorn wilden niet naar Zeeland en dus ging de verhuizing niet door. De ene regio is de andere niet. Zeeland loopt leeg net zoals Drenthe en het platteland. Dit raakt ook de zorg qua toegankelijkheid en beschikbaarheid. Regionale samenwerking is daardoor een belangrijk thema geworden, schrijft Jan Christiaan Huijsman. Lees de column hier >>

ACHTERGROND

De uitdagingen van big data

Bij machine learning is niet altijd duidelijk hoe de uitkomst van een algoritme tot stand is gekomen. Er is gebrek aan interpreteerbaarheid. Is het daarom ethisch verantwoord of juist onverantwoord om algoritmen nog niet in te zetten voor de zorg?

Huisartsen en e-health

In de huisartsenpraktijk staat e-health op doorbreken. Maar dokters moeten wel openstaan voor innovaties én de patiënten motiveren tot het gebruik ervan.

INTERVIEW

‘Wij overbruggen de kloof naar de markt’

Internist Jouke Tamsma is benoemd tot medisch directeur van het nieuwe TechMed Centrum van de  Universiteit Twente. Een plek waar opleiding, onderzoek en innovatie samenkomen.

ADVIES

Zeven succesfactoren voor implementatie van digitale innovaties

Wat is er nodig om digitale innovaties in ziekenhuizen succesvol te implementeren? Adviseurs van OpMorgen vroegen het aan projectleiders, programmamanagers en een CMIO van zes ziekenhuizen en komen tot de belangrijkste randvoorwaarden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.