Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgwerknemers betalen meer pensioenpremie

Pensioenfonds Zorg en Welzijn verhoogt de pensioenpremie komend jaar met 0.6 procentpunt. Het bestuur van het fonds heeft ook besloten het pensioen van zijn deelnemers per 1 januari 2010 gedeeltelijk te indexeren met 0,72 procent.
Zorgwerknemers betalen meer pensioenpremie

Peter Borgdorff, directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn: “Wij worden geconfronteerd met een snel stijgende levensverwachting. Dat blijkt niet alleen uit demografische prognoses, maar we zien dat ook in ons eigen bestand. Gegeven die ontwikkeling vinden wij het verstandig om nu een deel van dit risico te verwerken in zowel de indexering als in de premiestelling voor 2010. Een moeilijk, maar noodzakelijk besluit om de betaalbaarheid en het uitkeringsniveau naar de toekomst veilig te stellen. Het gestage herstel van onze financiële situatie maakt het desondanks mogelijk om een gedeeltelijke indexering van de pensioenen te kunnen doorvoeren.”

Pensioenopbouw

Het besluit van het bestuur om de pensioenuitkeringen en de pensioensopbouw gedeeltelijk te indexeren vloeit voort uit het herstelplan. Volgens dit plan zou – bij de dekkingsgraad van 107 procent per eind september – de indexering de helft zijn van de gemiddelde loongroei van 2,85 procent in de sector. Vanwege de stijgende levensverwachting heeft het bestuur echter besloten de indexering te beperken tot 0,72 procent.

Arbeidsongeschiktheid

Daarnaast heeft het pensioenfondsbestuur, vanwege dit langer levenrisico, besloten de premie voor ouderdoms- en partnerpensioen in 2010 met 0,6 procentpunt te verhogen tot 23,1 procent. De arbeidsongeschiktheidspremie blijft gehandhaafd op 0,5 procent. De premies worden berekend over het salaris minus franchise. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Pensioenfonds Zorg & Welzijn uit gevarenzone

Zorg en Welzijn bevriest pensioenen

Kredietcrisis drukt op pensioenfonds zorgsector

BTN wil ander pensioenfonds

Zorgvisie magazine

Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Nooit heb ik meer onzin gehoord als dat de laatste jaren wordt verteld over het pensioen. Korte uitleg. Van uw loon gaat een gedeelte naar het pensioen voor uw oude dag. Vaak legt de werkgever daar ook een stuk bij. Dat is 100% UW GELD (ook het gedeelte van de werkgever want dat is verkapt loon). Met dat pensioengeld moet je werken anders wordt het steeds minder waard: BELEGGEN noemt men dat. Daar is een aloud gedegen schema voor dat je geen buil valt: grof gezegd 40% onroerend goed, 25% aandelen, 15% obligaties en 20% rente (direct opneembaar). Het onroerend goed is 30 jaar lang gigantisch gestegen en maakt nog altijd zeer ruim de daling goed die is ingezet sinds 2009. Aandelen zijn (zeer) fluctuerend en (onverwachte) schommelingen daarbinnen mogen en kunnen nooit desastreus zijn door een goede spreiding, tijdige verhandeling e.d. Bedenk de zin die banken en gelddeskundigen al 100 jaar gebruiken: UITEINDELIJK (op de lange termijn) IS DE BESTE GELDBELEGGING : AANDELEN. Mits obligaties niet het karakter hebben van aandelen (en daar heb je voor te zorgen als goede beheerder) blijven die hun waarde houden; de rente daarop compenseert de inflatie. Van rente op tegoeden weten we dat die tijdelijk laag en hoog kan zijn: dat is verdisconteerd in de hoogte van de premie; dat kan nooit spectaculaire invloed hebben, want de premie loopt met het loon mee. Wat is er nu gebeurd? De onroerend goed sector is de afgelopen 50 jaar spectaculair verdubbeld, verdrievoudigd, soms verviervoudigd. Met het oog op de sterke gedachte dat zulks niet zou veranderen GINGEN BEDRIJVEN EN INSTELLINGEN (waaronder de zorg) GIGANTISCHE BEDRAGEN UIT HET PENSIOEN HALEN (let wel UW GELD; men heeft dat niet eens gevraagd !!). Dat deed men voor het bedrijf, voor de zorginstelling, misschien wel voor zichzelf (bonussen). Dat is de ellende die de beleggers van UW PENSIOEN hebben teweeggebracht EN AF GAAN WENTELEN OP U. Dan zijn er nog zielenpoten die praten over vergrijzing. Die schromen zelfs niet om hun eigen domheid te illustreren. Want levensverzekeringsmaatschappijen lachen daarom. Die werken met sterftetafels die ook gehanteerd (zouden moeten) worden bij pensioenfondsen. Trouwens er is nog een kapper in Gelderland en een boer in de Peel die al niet 60 jaar weten dat we door betere hygiëne, gezondheid en operatietechnieken steeds ouder worden. De problemen met het pensioen zijn terug te voeren tot het graaien in de pensioenpotten omdat men dacht dat het onroerend goed (en beleggingen) altijd zou blijven stijgen en tenminste steeds de inflatie zou bijhouden. Kunt u die beheerders van UW PENSIOENGELD opknopen. Ik zeg: DOEN.

  2. Lees alle reacties
  3. Pensioenpremie verhoging ivm toenemende levensverwachting??!
    Met het werken tot 67 wordt er straks al 2 jaar langer premie betaald én daarbij wordt er ook nog eens 2 jaar later uitgekeerd! Een “winst” van 4 jaar dus voor het pensioenfonds. En die levensverwachting is de afgelopen tijd echt niet met 4 jaar gestegen!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.