Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgzwaartebekostiging in ggz uitgesteld

Staatssecretaris Bussemaker laat de ggz dit jaar als enige AWBZ-sector buiten de zorgzwaartebekostiging. Uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers blijkt dat de zorgzwaartepakketten (zzp’s) voor deze sector niet helder genoeg zijn.

In de ggz verschuift dit jaar nog geen geld van zorgaanbieders met ‘lichte’ cliënten naar zorgorganisaties met zwaar zorgbehoevende cliënten. Staatssecretaris Bussemaker heeft dit besloten naar aanleiding van onderzoek van PwC naar de zzp’s in deze sector. Dat onderzoek staaft de bewering van brancheorganisatie GGZ Nederland dat de huidige pakketten geen goede basis vormen voor de zorgzwaartebekostiging, en dus ook niet voor een financiële herverdeling (‘herallocatie’) tussen zorgaanbieders. In de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg is deze herallocatie al begonnen.

Indicaties

PwC heeft onderzoek gedaan naar het verschil tussen zzp’s met en zonder behandeling, respectievelijk b- en c-pakketten. De consultants stellen dat “het onderscheid tussen b- en c-pakketten niet eenvoudig te maken is, niet altijd uniform wordt toegepast en niet altijd lijkt te zijn gebaseerd op de vraag van de cliënt”. Het aantal b- en c-pakketten per duizend inwoners verschilt aanzienlijk tussen zorgkantoorregio’s. Ook opmerkelijk is dat er vier keer zoveel indicaties zijn voor c- als voor b-pakketten, terwijl de verwachte verhouding fiftyfifty was.

Herallocatie

Bussemaker wil de pakketten nu aanscherpen zodat de herallocatie in 2010 alsnog kan beginnen, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Ze wijkt daarmee af van de aanbeveling van PwC om de tweedeling in de zzp’s helemaal te schrappen en behandeling altijd te betalen uit hetzij de AWBZ, hetzij de Zorgverzekeringswet. Een woordvoerster zegt dat VWS nu niet te ingrijpend wil sleutelen aan de zzp’s in de ggz, omdat er in 2011 of 2012 nog een verandering op stapel staat. Delen van de ggz gaan dan vanuit de AWBZ over naar de Zorgverzekeringswet en de Wmo.

AWBZ

Directeur Jos de Beer van GGZ Nederland is het eens met deze keuze: “Als behandeling naar de Zorgverzekeringswet gaat, en misschien sommige vormen van ondersteuning naar de Wmo, wordt vanzelf duidelijk wat er in de AWBZ blijft. Je kunt dan de b-pakketten afschaffen.” De Beer houdt een stevige slag om de arm over de herverdeling per 2010: “Als we kans zien de structuur beter te krijgen, moeten we herallocatie niet uitsluiten. Lukt dat niet, dan is het nog steeds onverantwoord de zzp’s in te voeren.”

Zorgzwaartebekostiging

Bussemaker wil de organisaties die door de zorgzwaartebekostiging extra geld zouden krijgen, wel al dit jaar laten profiteren van geld dat “incidenteel” beschikbaar komt voor opbouw. De regionale instellingen voor beschermd wonen, de RIBW’s, zijn wegens een landelijke vergadering niet bereikbaar voor commentaar. Zij vroegen eerder in een brief aan Bussemaker om de herallocatie juist wel door te laten gaan. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Ggz weigert zzp’s in te voeren

Zorginstellingen slecht voorbereid op zzp’s

Grote ‘zzp-verliezer’ krijgt regeling op maat

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.