Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Zwangere vrouwen moeten binnen kwartier geholpen zijn’

Mark van Dorresteijn
In spoedsituaties moeten zwangere vrouwen altijd binnen een kwartier worden geholpen door een verloskundige of een gynaecoloog. Dit is nodig om de hoge babysterfte terug te dringen, meldt de Volkskrant op basis van een vertrouwelijk rapport van de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte.
‘Zwangere vrouwen moeten binnen kwartier geholpen zijn’

Om de spoedzorg te realiseren moeten ziekenhuizen 24 uur per dag gynaecologen, kinderartsen en operatieteams beschikbaar hebben. Barende vrouwen moeten ook niet meer alleen gelaten worden als de bevalling eenmaal begonnen is. Binnen dertig minuten moet er continu begeleiding zijn. Vrouwen die risico lopen moeten continu bewaakt worden. Zij die minder risico lopen, dienen elke twee uur gecontroleerd te worden. Hiermee wil de stuurgroep binnen vijf jaar de vermijdbare babysterfte halveren, stelt stuurgroepleider Koos van der Velden, hoogleraar Public Health aan het UMC St Radboud.

Spoedgevallen

In 2012 zou de 24-uurszorg voor spoedgevallen bij bevallingen overal geregeld moeten zijn. Nu is dat maar in enkele ziekenhuizen het geval. De uitwerking van deze plannen gaat vermoedelijk enkele honderden miljoenen euro’s kosten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Brede aanpak bepleit in tegengaan babysterfte

Westfriesgasthuis schuldig aan dood baby

Babysterfte in ziekenhuis ’s nachts hoger

Zorgvisie magazine

Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.