Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UWV vormt extra vangnet in transitie

Mark van Dorresteijn
Het UWV gaat zorgmedewerkers intensief ondersteunen wanneer het aanbod vanuit de sectorplannen tekortschiet of wanneer zorgpersoneel om andere redenen niet binnen de sectorplannen past. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Van Rijn aan alle AWBZ-zorgaanbieders.
UWV vormt extra vangnet in transitie

Hayat Eltalhaui, woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, legt uit dat volgens de laatste cijfers zo’n 200.000 mensen wisselen van functie vanwege de zorgtransitie. ‘Rond de 90.000 mensen kunnen geholpen worden via de sectorplannen. Daarbij zal sprake zijn van natuurlijk verloop doordat mensen met pensioen gaan of een baan vinden in een andere sector. Een groot deel van deze mensen zal geholpen worden, mocht blijken dat meer mensen ondersteuning nodig hebben dan in de sectorplannen wordt geboden, dan biedt het UWV aanvullende dienstverlening.’

Aanvullende dienstverlening

Hoe de eventuele aanvullende dienstverlening er precies uit gaat zien, is nog niet bekend, vertelt Eltalhaui. ‘Dat hangt af van de omvang van het beroep dat erop zal worden gedaan en van de behoefte bij de werknemers in de zorg. In het algemeen geldt dat de reguliere dienstverlening door het UWVpas geboden wordt op het moment dat iemand werkloos is. De ondersteuning vanuit de sectorplannen en de aanvullende dienstverlening door het UWV zijn al eerder aan de orde, bijvoorbeeld wanneer iemand met ontslag bedreigd wordt maar nog niet werkloos is.’

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Bekijk het dossier

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.