Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

1 op de 8 medewerkers wil meer uren werken

PFZW
Uit een recent onderzoek van PFZW blijkt dat 1 op de 8 medewerkers in zorg en welzijn meer uren zou willen werken. Gemiddeld gaat het om ruim 5 uur per week. Bij de huidige krapte op de arbeidsmarkt is dat goed nieuws. Toch geven deelnemers die meer uren willen werken regelmatig aan dat dit niet kan bij de huidige werkgever.

Extra inkomen belangrijke reden

De meeste deelnemers aan het onderzoek werken tussen 20 en 36 uur per week. En de meerderheid (3 op de 5) is hier tevreden over. Toch geeft 1 op de 8 aan (iets) meer te willen werken als de werkgever deze keuze zou bieden. Het gemiddeld aantal extra uren ligt tussen de 5-6 uur per week.

Als belangrijkste reden wordt het extra inkomen genoemd (71%). Daarnaast geeft bijna 25% aan dat de inhoud van het werk en de contacten met cliënten/patiënten redenen zijn om meer uren te willen werken. Ook meer structuur en stabiliteit worden vaak genoemd, bijvoorbeeld in de vorm van een duidelijk rooster en vaste werkzaamheden.

Vooral interesse bij jongeren en ouderen

Uit het onderzoek blijkt dat twee groepen eruit springen. Zo willen jongeren die of nog thuis of alleenstaand wonen met of zonder kinderen graag extra inkomen. Terwijl ouderen de inhoud van het werk en het extra contact met cliënten vooral belangrijk vinden.

Ook vraag naar goede balans tussen werk en privé

Daarnaast is er ook een groep die aangeeft juist minder te willen werken. En hoewel een kwart aangeeft minder te willen werken, is het aantal uren dat men minder wil werken beperkt: 1-2 uur per week. Deze uren wil men vooral inzetten om een goede balans te houden tussen werk en privé en de zorg voor kinderen of naasten.

Wilt u het complete onderzoek ontvangen? Stuur een e-mail naar vivian.delnoy@pggm.nl

Waar ligt het potentieel binnen uw organisatie?

Het PFZW HR-dataportaal geeft richting en biedt inzicht in de deeltijdfactor binnen uw organisatie via een stapsgewijze aanpak:

    1. Inzicht: bekijk de deeltijdfactor van uw medewerkers per functie, leeftijd en geslacht.
    2. Analyse: maak een verdiepende analyse met de regionale en landelijke benchmark.
    3. Plan van aanpak: ontwikkel een gerichte strategie o.b.v. het groeipotentieel.
    4. Doen: rol de strategie uit binnen uw organisatie.
    5. Leren en bijsturen: evalueer het effect van de interventies en stuur bij waar nodig

Direct aan de slag?
Ga voor meer informatie naar www.pfzw.nl/hr-dataportaal

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.