Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duits orgaanschandaal treft mogelijk Nederlanders

Nederlandse patiënten die in aanmerking komen voor orgaantransplantatie zijn mogelijk benadeeld door een schandaal rond Duitse transplantatieklinieken. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.
Duits orgaanschandaal treft mogelijk Nederlanders

Door manipulatie van hun behandelend artsen zijn Duitse patiënten ten onrechte hoger terechtgekomen op de Europese wachtlijst voor orgaantransplantatie. Op die wachtlijst staan ook Nederlanders die dringend behoefte hebben aan een nier of een lever, aldus de Volkskrant. ‘We kunnen niet uitsluiten dat Nederlandse patiënten de dupe zijn geworden’, zegt een woordvoerder van de stichting Eurotransplant in de krant. Die non-profitorganisatie zegt een ‘belangrijke rol’ te hebben gespeeld bij het vaststellen van de fraude.

Affaire
Eurotransplant bemiddelt al sinds 1967 op Europees niveau tussen vraag en aanbod van organen. Deelnemende landen zijn behalve Duitsland en Nederland, ook België, Luxemburg, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. De Duitse affaire, die afgelopen zomer aan het licht kwam in Göttingen en deze week een vervolg kreeg in Leipzig, is de eerste, grootscheepse manipulatie waarmee Eurotransplant te maken heeft gekregen. ‘We vinden deze affaire verschrikkelijk, want ons systeem werkt op basis van vertrouwen. Patiënten die op de wachtlijst staan hebben over het algemeen een slechte kwaliteit van leven en hopen op het verlossende telefoontje dat er een orgaan beschikbaar is. Een transplantatie is voor hen het laatste redmiddel.’

Schandaal
Voordringen door andere patiënten is dan het laatste waarop zo’n patiënt zit te wachten. Toch is dat de kern van het Duitse schandaal: specialisten vinkten in het dossier bijvoorbeeld ten onrechte aan dat hun patiënten een dialysebehandeling hadden ondergaan. Dat spoelen van het bloed geldt als een teken van verhoogde urgentie en plaatst de betrokkene op een betere plek op de wachtlijst van Eurotransplant om bijvoorbeeld een lever te krijgen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.